Darvas József Mihály

1945. március 24. (Balatonberény)

- 2011. augusztus 12. Dél Afrika (Pretoria)

 

Világszerte ismert a növénykórtanban és a mikrobiológiában elért kimagasló eredményeiért. Külföldön  Dr. Joe Darvas néven ismerik.
     Iskoláit a balatonberényi általános iskolában kezdte, majd a keszthelyi Vajda János Gimnáziumban érettségizett. Szintén Keszthelyen, a Felsőfokú Növényvédelmi Technikumban szerzett oklevelet, később Budapesten, a Kertészeti Egyetemen folytatott tanulmányokat.

     A második év befejezése után befizetett egy  Ausztria-olaszországi körútra, és onnan többé nem tért vissza. Egy növényvédő állomáson is dolgozott, szerette a munkáját, de egy kellemetlen munkahelyi csalódás és az igazságtalanság miatt hagyta el hazáját.
      Először 6 hónapig Olaszországban volt egy menekülttáborban, majd  Dél-Afrikába került Pretoriába.
Itt a Növényvédelmi Kutatóban kapott állást, ahol elsősorban a telepített erdei fák betegségeivel foglalkozott, mert világszerte pusztultak a telepített erdők.

    Közben tanulta a nyelvet. Dél-Afrikában, abban az időben 2 hivatalos nyelv volt: az angol és az afrikaans, esti nyelvtanfolyamokra járt és 1 év után jelentkezett a pretoriai egyetemre, ahol afrikaansul tanítottak, de a szakkönyvek angol nyelvűek voltak.

Növénykórtani és mikrobiológia szakon elismert professzorok vizsgáztatták, elfogadták a budapesti Kertészeti Egyetemen végzett 2 évét, így a 3-ik évfolyamon kezdett.

Feladta az állását és tanulmányait nappali képzésben fejezte be. 2 év múlva megkapta a diplomáját és jelentkezett a szakmérnökire majd megszerezte a Mester diplomát is.
   Az egyetemen felajánlottak neki egy projectet a doktori disszertáció megírására, az avokádó betegségeiről, mivel ez igen nagy probléma volt. A telepített fák  elpusztultak és nem tudtak ellene még védekezni. Az avokádó gyümölcsén  megjelent a
fekete folt (Pseudocerospora purpurea) és a gyökérrothadás (Phytophthora cinnamomi). Ez egy talajszint alatti élősködő gomba fertőzésének a következménye volt, amely nagy károkat okozott a gazdaságnak is.
     Így kezdődött az egész további életére szóló elhivatottsága az avokádó betegségek megszüntetésére. Szerencsés ember volt, aki abban dolgozott, amit szeretett.
Kutatta az avokádó betegségeit és a betegségek ellen egy egyedi módszert és szert dolgozott ki: Az avokádó fák foszforsav származékkal való beinjekciózását, melyet az egész világon átvettek és más gyümölcsfákra is alkalmaztak (citrusfélék, mangó).

 

 

 

Kiváló munkájáért sok elismerést kapott, sokfelé járt a világban.

 

 

Nagy elismerést kapott a II. Avocádó Világkongresszuson , melyet Amerikában,  Kaliforniában rendeztek meg 1991-ben. Itt a Dél-Afrikai Avokadó Szövetség javaslatára az Arany Avocádó kitüntetést vehette át, mellyel nagy elismerést kapott a szakmájában.

 

 

Darvas József az "Arany Avocadó" díjjal

 


Mint embert is nagyra becsülték.  Sok publikációja jelent meg. Behatóan foglalkozott továbbá a mangó, licsi, valamint a citrusfélék betegségeivel is.
Munkája megszállottja volt, sokat tanult, sokat dolgozott és egy módszerre vonatkozó örökséget hagyott maga után az avokádó termesztésében.

 

További képek:

 

 

A család: József (Joe), Dominique, Magda (Magdalen)

 

 

 

 

Doktorrá avatás után a Pretoriai Egyetem előtt

 

 

Érettségi tablóképe