Newton Kupa-győztesek

A keszthelyi Vajda János Gimnázium matematika-informatika és fizika munkaközössége a minap 18. alkalommal rendezte meg a vonzáskörzetébe tartozó általános iskolák körében a Newton Kupát.
2010. december. 03. péntek | Szerző: Horányi Árpád

A természettudományok tanulmányi versenyébe 3 megye 20 iskolájából neveztek, a zalaiak közül a zalaszentgróti Tar Dávid matematikából, a hévízi Heszler András fizikából első helyezést ért el. Csapatversenyben a keszthelyi Egry-iskolások győztek.

A verseny zalai nyertes diákjai: Tar Dávid és Heszler András - Fotó: Farkas László

 

Az Egry nyerte a Newton kupát

Keszthely Monitormagazin

2010. november 22.

A keszthelyi Vajda János Gimnázium matematika-informatika és fizika munkaközössége 18. alkalommal rendezte meg Keszthely vonzáskörzetébe tartozó általános iskolák számára meghirdetett komplex természettudományi versenyt, a Newton Kupát. Az idei versenyre is 3 megye - Somogy, Zala, Veszprém - 20 iskolából érkeztek azok a végzős, nyolcadikos tanulók, akik iskolájuk legjobb matekosa, fizikusa illetve informatikusa.

A versenyen a tehetséges diákoknak 4 feladatot kellett megoldaniuk 2 óra alatt.
A verseny befejeztével a gimnázium Mozgás Házában dr. Honyek Gyula az évek óta sikeresen szereplő magyar fizika diákolimpiai csapat felkészítője, tankönyv és tanterv író tartott nagy sikerű előadást és kísérleti bemutatót. Az előadáson a versenyzőkön kívül a felkészítő, kísérő tanárok és a gimnázium diákjai, közel 100-an vettek részt.
A látványos kísérleti bemutató után kezdődött a nagy izgalmakkal és meglepetésekkel járó eredményhirdetés. A dobogós helyezett versenyzők Keszthely Város Önkormányzata Oktatási és Kulturális Bizottsága és a Műszaki Kiadó jóvoltából értékes, tudományos témájú könyveket, míg a győztesek ezen felül a Nívó Kft. ajándékát, egy mobil telefont is hazavihettek.

Az idei Newton Kupán a következő tanulók szerepeltek legsikeresebben.

Matematika:
1.    Tar Dávid, Csányi-Zrínyi Ált. Isk.- Zalaszentgrót, tanár: Takácsné Husz Ildikó
2.    Patai Tímea, Egry József Általános Iskola - Keszthely, tanár: Dr. Puposné Szálteleki Éva
3.    Németh Klaudia, Reich Károly Ált. és Zeneiskola - Balatonszemes, tanár: Béni Józsefné

Fizika:
1.    Heszler András, Illyés Gyula Ált. Isk. - Hévíz, tanár: Prótár Tímea
2.    Marton Ferenc, Mikszáth Kálmán Utcai Ált. Isk. - Marcali, tanár: Dr. Ledniczki Istvánné
3.    Lakatos Marcell, Egry József Ált. Isk - Keszthely, tanár: Dr. Lóthné Tolvéth Katalin

Informatika:
1.    Nyakas Péter, Noszlopy Gáspár Ált. Isk. - Marcali, tanár: Csordás Lajos
2.    Bakos Martin, Közös Fenntartású Általános Iskola - Csabrendek, tanár: Mezeiné Németh Erzsébet
3.    Wolf Máté, Mikszáth Kálmán Utcai Ált. Isk. - Marcali, tanár: Györei István

A csapatversenyt, vagyis a három tantárgy összesítettjét az idén a keszthelyi Egry József Általános Iskola nyerte meg, ezért ők vehették át Szörényi Zoltántól, a gimnázium igazgatójától a Newton kupát, amelyet a verseny történetében immár 4. alkalommal őrizhetnek egy évig.
A legeredményesebb felkészítő tanárnak járó díjat - Czibor Imre keramikus ajándékát - a verseny szervezője Farkas László adta át Prótár Tímeának a hévízi Illyés Gyula Általános Iskola fizika-informatika tanárának.

 

 

A minőségi oktatás érdekében

Sikeres tanévet zártak a Kompetencia alapú oktatással a minőségért Zala megyében projektben szereplő megyei fenntartású intézmények, derült ki a tegnapi tájékoztatón.

2010. július. 20. kedd | Szerző: Sinkovics Eta

A minőségi oktatás érdekében

Az érintett öt intézmény (Lentiben a Gönczi-gimnázium és a Lámfalussy-középiskola, Keszthelyen a Vajda-gimnázium, a Közgazdasági szakközépiskola, valamint az Asbóth térségi középiskola) eredményességéhez a személyi és tárgyi feltételek egyaránt hozzájárultak, hangsúlyozta elöljáróban Bánfalvi Péter projektmenedzser. Mint hozzátette, a pedagógusok továbbképzéseken vettek részt, illetve a tanév során tanácsadók segítették az iskolák szakmai munkáját. A kompetencia alapú oktatás egyik fontos elemeként az intézmények sikerrel alkalmazták a kéthetes órarenddel működő tantárgyi tömbösítést, de a témahetek is a bevált módszerek közé sorolhatók. A projektmenedzser ugyancsak jelentősnek értékelte a szakképzés alapozó tárgyainál a matematika és a szövegértés fejlesztésében elért sikereket. Kiemelte, a tavaly ősszel indult 125 millió forintos projekt jóvoltából beszerzett új informatikai eszközök is hozzájárultak az oktatás színvonalának emeléséhez, az interaktív táblák alkalmazásával a látványosabb tanítási órák megvalósulásához. Ebből a pénzből korszerűsítették a szertárakat is, valamint megújultak az intézményi honlapok, melyek széles körű információkkal szolgálnak.

 

Büfés és építész lesz Tehetségeink nem veszhetnek el

Azt nem is mondtam, nagyon büszke vagyok rá, szalad utánunk Éva. Hat gyermek anyukája, közülük a sorban a negyedikről van most szó, a 17 éves Mátyásról. Aki zalai tehetségígéret.

 

2010. június. 26. szombat | Szerző: Bangó Mira
 

Balatongyörök. Strand. Még épphogy éledezik, az előszezon előszezonja. Néhány vendég figyeli csak - csütörtök estét írunk - a szlovák- olasz focimeccset. De legalább van időnk ráérősen diskurálni a népes Tamási családdal. A Vajda-gimnázium 11. osztályos tanulója, a Tamásiak büszkesége egyetlen szavára összegyűltek ugyanis a testvérek. Mátyással Nagykanizsán találkoztam korábban a Zalai Tehetségígéret versenyen, ahol mondanom se kell, brillírozott. Jelesek, kitűnők kísérik eddigi iskolai pályafutását, mellette felsőfokú nyelvvizsgával rendelkezik angol nyelvből, a gimiből tantárgyi versenyek miatt hiányzik leggyakrabban, fizika, kémia, matek jöhet minden mennyiségben, de a teniszt, a kézilabdát sem veti meg. Épp aznap tett előrehozott érettségit. Persze ötösre.

Ehhez képest mit mond a vékony, de csupa energia, csupa vibrálás szőke, kék szemű fiatalember, amikor azt kérdezem, mi lesz, ha nagy lesz?

- Büfés... - persze ez a bé terv, mert az építészet vonzza nagyon. - De ezt a vállalkozást is nagyon szeretem.

- A legjobb segítségem, névről ismeri az összes vendéget szezon végére - mondja az édesapja, hozzátéve, a többiekre is számíthat. - Hiába csodálkoznak az emberek, nekünk nem volt teher a gyereknevelés. Jó gyerekek - teszi hozzá.

Csöndes családapa, körbetekint a köréje gyűlt gyerekeken. A legidősebb, Norbert szintén a reáliák nagymeste-re, tanár, de most épp újabb szakmát tanul, persze köz-ben a pultban is megállja a helyét. Szandra a kislányával, a négyéves Larával érkezik.- Matyi angolul beszél a kicsivel! - jelzi, öccsének mi mindenre van figyelme.

Jönnek a többiek: Ádám szintén a keszthelyi Vajda padjait koptatja, jófejű, bár a szorgalommal akad gondja.

- Mi kezdettől bevontuk a gyerekeket a közös munkába, mindent tudnak, Ádám három palacsintasütő mellett képes unatkozni, olyan ügyesen süt.

A legkisebb, Zoltán is előkerül, hamarosan ő is gimnazista lesz.

Kerekes székkel érkezik, s egészíti ki a csapatot Tibike. Tizenkilenc éve ellenére mindenki becézi a mozgássérült, csupa mosoly fiút.

Mátyás szemébe könny fut, amikor beteg bátyjára terelődik a szó. Az édesanya segít oldani a csendet: nagyon gondoskodóak a gyerekek Tibivel. Akit, megjegyzem, nem kell sajnálni. Csak szeretni. Ki is faggatjuk a kézreálló, fordulékony kerekes székről.

- Harminc kilométert bír egyhuzamban az akksi, egyszer hagyott csak cserben, nem került időben töltőre, aztán pont itt a strand előtt mondta be az unalmast, de azért elszenvedtem magam a büféig.

Az édesanya elárulta, Tibinek külön számlán gyűjtik a járandóságát, ahhoz soha nem nyúlnak.

- Mindegyik más típus - néz körbe a családfő - mind jó tanuló, bár Zoli most elérte a tinédzserkort...

- Nagyon jó ember - súgja Éva, a feleség, férjét simogatva pillantásával. - Mindenről meg vagyok én kérdezve, de a végén már nem is tudni, ki kezdeményezte a közös döntést.

Rengeteget dolgoznak. Az apa hatkor már beszerző körútra indul, a büfé tíztől a vendégek rendelkezésére áll, nyaranta késő estig nincs megállás. Lehet, hogy sokan azt hiszik, ez itt a Balaton, biztos jól megy nekik, de voltak nagyon szegények is, a vendéglátó vállalkozás például egy tűzesettel indult, de talpon maradtak. A kaján lehet legtöbbet spórolni, mondja a család szóvivője. Nem beszélhetnek hatalmas tartalékokról, ház, kocsi, de az egyik munkaautó állandóan fut.

A szülők nem származnak nagy családból.

- Sokan kérdezik tőlünk, hogyhogy ennyi gyerekünk van, én meg bele se gondoltam, hogy másképp is lehetne. Előkerül néha, hogy vajon hitbéli okai voltak-e, de még ezt sem tudom mondani - összegez az édesanya. - Éljük az életünket, örömökkel, gondokkal együtt, a gyerekek egymást is nevelik, nevelték. Kicsi koruktól ott ugráltak körülöttem a konyhában. Ma is játékkal döntik el, ki mosogat. Imádnak pókerezni, karácsonykor szuperbajnokság van, a családi kupát egy évig őrizheti a nyertes a saját szobájában. Tevékenyek, segítőkészek, Matyi még este kilenckor is képes pizzát dagasztani, nyújtani, ha arra van kedvük. (De egyébként a büfé teljes étlapját meg tudja főzni.)

- Hogy fér bele ez a rengeteg teendő, elfoglaltság 24 órába? - kérdezem a család aktuális sztárját.

- Én még soha nem unatkoztam - mondja Matyi. - Az iskolában odafigyelek, itthon inkább a versenyekre tanulok.

Meg a töri témazárókra. Egyedül ez az a tantárgy, amiből képes még négyest szerezni. Hát nem elképesztő? Az osztálya egyébként elég húzós társaság, öt kitűnő, kilenc jeles lett most év végén.

Honnan a tehetség?

- Én csak a géneket hoztam - nevet Éva.

Könnyen lehet, ő az édesanyja a közeljövő egyik jeles hazai építészének. Aki Makovecz Imre - emlékszünk, zalai gyökerű! - nyomdokain haladna.

A tehetséggondozás első feladata: időben megtalálni azokat az embereket, akik kiemelkedőek valamilyen képességet illetően. Ezt követi a megszokott értelemben vett tehetséggondozás, amikor is ezekkel az emberekkel külön elkezdenek foglalkozni annak érdekében, hogy a kiemelkedő képességeikben rejlő lehetőségek ne vesszenek el. Erre vállalkozott jó néhány évvel ezelőtt a Zala Megyei Pedagógiai Intézet, amikor elindította

 

Szálinger Balázs, a Vajda János Gimnázium volt diákja vehette át szeptember 6-án a Quasimodó Emlékdíjat a Nobel-díjas olasz lírikus nevével fémjelzett balatonfüredi költőverseny díjkiosztó gálaestjén; a szerző a Halott porokból mindenféle úrnő című versével nyerte el a fődíjat 300 pályázó közül.

A 32 éves, József Attila-díjas költőnek a fődíjat Mezey Katalin költő, a Salvatore Quasimodo Alapítvány Kuratóriumának elnöke adta át.


A 18. alkalommal megrendezett nemzetközi költőverseny különdíját Kabdebó Tamás kapta, Róma-amor című verséért, 12-en pedig oklevelet vehettek át.

A Salvatore Quasimodo Költőverseny egy nemzetközi kulturális hálózathoz kapcsolódik, ugyanis a szervezet célkitűzései között szerepel a kultúrák "gyümölcsöző együttműködése" - mondta Katerina Stenou, az UNESCO kulturális igazgatója. Hozzátette: amikor "gyümölcsöző" együttműködésről beszél, akkor a kulturális változatosságra gondol, amelyek tehetségeket, új műveket, új gondolatokat hoznak.

A kulturális különbözőség ugyanakkor egyesít is bennünket, s ezáltal mégis egységesek tudunk lenni a változatosságban - hangsúlyozta az igazgató, megjegyezve, hogy a költészet a kultúrában kitüntetett helyet foglal el. Az emberek között a lehető legrövidebb utat mutatja, és a legjobban köt össze mindannyiunkat - fogalmazott Katerina Stenou.

A balatonfüredi Quasimodo-költőversenynek már nemzetközi híre van, s október 26-30. között a díjnyertesek az UNESCO által szervezett, a Kultúrák Közeledésének Nemzetközi Éve programjai keretében Párizsban egy gálaműsorban mutathatják be verseiket - mondta Bogyai Katalin, Magyarország nagykövete az UNESCO-nál.

Az UNESCO befogadta és pártolja a Quasimodo-költőversenyt, "ezt a különleges rendezvényt, s mi magyarok beszélünk az UNESCO-ban az olasz költőről, Quasimodóról és egy gyönyörű városról a Balaton partján, és mindarról a kultúráról, amely ehhez a városhoz, Magyarország ezen részéhez kötődik" - fogalmazott Bogyai Katalin.

Balatonfüreden "olyasmi jött létre" az elmúlt csaknem húsz év során, amelyre "maga Quasimodo is talán büszkébb lenne, mint akár a Nobel-díjára" - jelentette ki Szőcs Géza költő, a Nemzeti Erőforrás Minisztériumának kulturális államtitkára. Mint mondta, Quasimodo nagyon büszke lett volna arra, hogy Füreden az "élő költők társasága" mind a barátai és tisztelői.

Quasimodo köszönetet mondana azért, hogy "úgy emlékezünk rá, s úgy él közöttünk, mintha a barátunk lenne, mint ahogy valóban az is" - fogalmazott Szőcs Géza, aki 2000-ben nyerte el a füredi költőverseny fődíját.

"Ez a legtöbb, amit egy költő megkaphat halála után évtizedekkel, hogy itt van egy részben virtuális, részben valóságos társaságban közöttünk" - mondta.

A díjnyertes verseket a gálaesten Alessandro Quasimodo színművész, az olasz költő fia és Lukács Sándor, Kossuth-díjas színművész tolmácsolta olasz, illetve magyar nyelven.

 

 

A díjnyertes vers:

 

Szálinger Balázs: Halott porokból mindenféle úrnő


Halott porokból mindenféle úrnő
Olyan könnyedén áll össze újra
Követhetetlen ritmusok mentén,
Hogy az egyszeri ember ledermed,
És azt kiáltja:
mit képzelsz mégis,
Mért nem kellettem, mikor kellettél?

Négy-öt királynő egyazon táblán,
Ellenfél nélkül: csupa ellenfél.
Újra föltámadt királynők jönnek
Hullaszagúan, egymásra fújnak,
Csupa nőtestű Frankenstein hozza
A nagy munkával átlépett múltat,
És beköszönnek:
most már vihetnél.

Romlott húst hoznak, és nem nevetnek.
Dallamot, csókot nem érdemelnek.
És mi, férfiak, s igen: királyok,
Tudjuk: a harcban kiderül úgyis,
Hogy csak érzéki csalódás minden,
Minden simító ujj és kacsintás.
Amint a frontvonal eléri őket,

Halott húsuknál nem érnek többet.

 

Forrás:

http://www.kulturpart.hu/irodalom/21432/szalinger_balazse_quasimodo

 

 

A Zalából nevezett kórusok valamennyien fémes minősítést kaptak

Díjözön a keszthelyi Helikonon

Szombaton gálával zárult a Helikoni Ünnepségek programja Keszthelyen. A Helikoni serleget a pécsi Lőwey Klára Gimnázium nyerte. A zalai díjazottak névsorát az alábbiakban közöljük.

 

2010. április. 26. hétfő | Szerző: Horányi Árpád

 


 

Film-video: ezüst: Kispolgári xilofon, Zeg., Zrínyi-gimn. Bronz: Zétény paradoxin, Zeg., Kölcsey-gimn. Képzőművészet: fődíj: Berke Adrienn Tihana, Khely, Vajda-gimn. Arany: Jobbágy Marietta, Nk. Thúry-szki. Ezüst: Horváth Réka Fanni, Hévíz, Bibó-gimn. Mersei Hella, Khely, Vajda-gimn. Bronz: Böröczki Viola, Nk. Batthyány-gimn. Lázár Helga, Hévíz, Bibó-gimn. Czimondor Kitti, Khely, Vajda-gimn.

 

Irodalmi alkotás: arany: Bertalan Balázs, Gál Soma, Keszthely, Vajda-gimn. Ezüst: Oláh Barnabás, Nk., Dr. Mező-gimn., Tóth Anna, Zeg., Zrínyi-gimn. Bronz: Csejtei Dóra, Nk., Batthyány-gimn.

Vers- prózamondás: arany: Farkas Martin, Khely, Vajda-gimn. Horváth Márk, Nk., Piarista-gimn. Ezüst: Horváth Bálint, Nk., Batthyány-gimn. Bakonyi Alexa, Zeg., Zrínyi-gimn. Bronz: Törömböczky Napsugár, Zeg., Kölcsey-gimn. Kiss Franciska, Zeg., Apáczai-gimn. Vajda Zsuzsanna, Hévíz, Bibó-gimn. Fási Barnabás, Nk., Cserháti.

Énekkarok: vegyeskar: arany: Nk., Piarista. Ezüst: Zeg., Zrínyi. Kamarakórus: arany: Khely, Vajda. Nk., Piarista. (Schola), Nk., Batthyány. (Virág Benedek kar). Bronz: Nk., Dr. Mező. Női kar: ezüst: Nk., Dr. Mező. Nk., Batthyány. (Virág Benedek-kar).

Folklór: népdal: arany: Lázár Helga, Hévíz, Bibó. Bronz: Pávlicz Erika, Nk., Dr. Mező. Horváth Laura, Nk., Thúry.

Népzene: arany: Gyanta Banda, Zeg., Páterdombi-szki. Bronz: Kék Balaton citeraegyüttes, Khely., Asbóth. Gardonos Együttes, Nk., Dr. Mező.

Néptáncszóló: arany: Kócza Levente, Nk., Batthyány. Ezüst: Németh László - Nánássy Noémi, Khely, Vajda. Borbély Bianka - Babuszek Balázs, Zeg., Zrínyi. Bronz: Horváth Brigitta - Légár Dániel, Zeg., Mindszenty. Kulcsár Szabina - Laki József, Lenti, Gönczi. Néptáncegyüttes: arany: Kerka-együttes, Lenti, Gönczi. Ezüst: Zala Táncegyüttes, Zeg., Zrínyi. Bronz: BLG-együttes, Nk., Batthyány.

Színjátszás: arany: Szépirodalmi Műhely, Zeg., Zrínyi. Bronz: Latrok, Khely, Vajda. Asbóth Színjátszókör, Khely, Asbóth. Piarista Diákszínpad, Nk., Piarista. Holtköltők Társasága, Nk., Dr. Mező.

Könnyűzenei ének: arany: Gayer Mátyás, Nk., Batthyány. Takács László, Khely, Asbóth. Karát Eszter, Zeg., Zrínyi. Your Friends együttes, Khely, Vajda. Szakonyi Milán, Khely, Vajda. Kovács Felicián, Khely, Vajda. Ezüst: Merics Nikolett, Zeg., Mindszenty. Bronz: Kapitány Evelin, Hévíz, Bibó. Fási Barnabás, Nk., Cserháti. Batucada Light együttes, Hévíz, Bibó. Bódis Bettina, Zeg., Csány. Mad-icine együttes, Khely, Vajda.

Mozgásművészet: arany: Mező Szan-Dia tánccsoport, Nk., Dr. Mező. Ezüst: Szabó Tímea, Nk.,. Dr. Mező. Pro Art Tsa Borsos Zsófia - Gulyás Balázs, Zeg., Zrínyi. Horváth Barbara, Nk., Batthyány. Molnár Sára - Merényi Mercédesz, Zeg., Zrínyi. Szkes Dance csoport, Nk., Thúry. Bronz: BLG-SZAN-DIA tánccsoport, Nk., Batthyány. Várszegi Zsófia, Nk., Dr. Mező.

Egyéb: arany Buday Mátyás Manó (freestyle foci) Zeg., Mindszenty. Bronz: Szakáll Péter (kötélugró show) Nk., Batthyány. Nagykanizsai Gólyalábasok, Nk., Cserháti.

Komolyzene: hangszerszóló: arany: Tóth András (klarinét), Hévíz, Bibó. Vid Győző (tenorkürt), Khely., Közgazdasági-szki, Bertalan Loretta (kürt), Khely., Vajda. Sipos Dávid (tuba), Khely, VSZK, Mező Nikolett (fuvola), Khely, Vajda. Balogh Alexandra (fuvola), Zeg., Mindszenty. Vissi Barnabás (zongora), Zeg., Zrínyi. Ezüst: Nemes Virág (kürt), Khely, Asbóth, Záborszky Péter (orgona), Khely, Vajda. Horváth Dániel (trombita), Khely, Vajda. Patai Rebeka (zongora), Zeg., Deák-Széchenyi. Bronz: Varga Dávid (szaxofon), Hévíz, Bibó. Nyéki Péter (zongora), Zeg., Kölcsey. Németh Áron (klarinét), Nk., Batthyány. Kovács Stefánia (fuvola) Khely., Vajda.

Ének: arany: Oláh Dávid, Nk., Batthyány. Horváth Petra, Zeg., Zrínyi. Ezüst: Bellai Benedikta, Nk., Piarista. Jager Virág, Zeg., Mindszenty. Bronz: Földi Szimonetta, Zeg., Kölcsey.

Kamarazene: arany: Orff Ütőegyüttes, Nk., Batthyány. Varga Dávid, Kovács Evelin, Prezenszky Péter, Felföldi Olivér, Hévízi Bibó. Laborfalvi Réka, Iványi Eszter, Hévíz, Bibó. Nagy Eszter, Felföldi Enikő, Szabó Stefánia, Müller Zita, Khely, Vajda. Gamper Alice, Kovács Stefánia, Alföldi Eszter, Hévíz, Bibó. Horváth Dániel, Papp Zsolt, Bertalan Loretta, Vid Győző, Kustán Tamás, Khely, Vajda. Ezüst: Kovács Stefánia, Horváth Anna, Alföldi Eszter, Khely., Vajda, Tóth András, Horváth Anna, Kruppa Emese, Felföldi Olivér, Hévíz, Bibó, Horváth Anna, Molnár Marcell, Khely, Vajda.


NÉGYEZER TEHETSÉG
● Két nap alatt 625 versenyprogram zajlott le.
● Az ünnepség három napja alatt közel négyezren léptek színpadra.
● A zalai középiskolások mind a 18 mûvészeti kategóriában képviseltették magukat.
● A megyébôl 179 versenymûvet hoztak a fiatalok, 102 kapott minôsítést: 1 fôdíj, 37 arany, 29 ezüst, 35 bronz.
● Kórusmûfajban Zala 9 iskolájából érkeztek, valamennyi kar teljesítményét fémjelzéssel ismerte el a zsûri. 

Két fiatal zalai programozó a nemzetközi mezőnyben

A zalai középiskolai számítástechnika oktatás hírnevét öregbítette két keszthelyi diák, a Neumann János Nemzetközi Tehetségkutató Versenyen.

2010. április. 08. csütörtök | Szerző: Horányi Árpád
 

Serleg Dániel, a zalaegerszegi Ganz-Munkácsy Szakközépiskola másodéves, és Tóth Dávid, a keszthelyi Vajda János Gimnázium harmadéves tanulója közösen készített pályamunkával vett részt a napokban Szekszárdon rendezett vetélkedőn.

- Egy új operációs rendszerről van szó, amit Főnixnek neveztünk el - mutatták be találmányukat. - A közös munkát internetes kommunikációval hoztuk létre.

Elmondták: a nevezéssel az volt a céljuk, hogy szakemberek teszteljék, véleményezzék a rendszerüket. A részvételi lehetőség már sikernek számított, hiszen közel 170 pályázóból kerültek a döntőbe meghívottak körébe.

- Az iskolában tanultuk a Pascal-programnyelvet, de azzal nem tudtunk nagyobb programokat írni - folytatták a fiúk. - Innen jött az ötlet, hogy tanuljunk meg egy másik programnyelvet. Tavaly februárban kezdtünk el Delphiben programozni. Egy, az interneten talált ingyenesen letölthető tankönyv sokat segített, de hasznosítottuk a Pascalról tanultakat is ,mesélik: eleinte kisebb programokat írtak, amik nem tudtak sokat, de ahogy belejöttek a programozásba, a bonyolultabb dolgok is egyre jobban mentek.

- Nyáron találtuk ki, hogy jó lenne valami nagyobbat is alkotni, ami egy operációs rendszerre hasonlítana - tértek rá a versenymunka startjára. - Ekkor álltunk neki a Főnixnek. Már az elején tudtuk, hogy ez csak egy programcsomag lesz, külön a Windowstól eltérő kezelőfelülettel, de nekiálltunk és 2 hónap kemény munkával megszületett az 1.0-s verzió. Ezalatt végig tartottuk a kapcsolatot MSN-en és FTP-re feltöltött szövegfájlokon keresztül, miközben egy tárhelyre töltöttük mindig a legfrissebb verziójú elemeket. Végül azok összeállítása után készen lett a program.

Azt mondják, hogy tervünk egy felhasználóbarát, gyors, modern program volt. A 2.0-s verzió elkészítése hasonlóan zajlott az alap 1.0 elkészítéséhez

- A programot Delphiben írtuk, a beépített programoknál is a felhasználóbarát kezelőfelületre törekedtünk - magyarázták tovább. - A program saját asztallal rendelkezik, amin az ikonokat sajátos módszerrel lehet mozgatni. Minden rendszerben az egérrel lehet tologatni, ezért mi kitaláltuk, hogy miért ne lehetne billentyűzettel. Próbáltuk a programot teljesen grafikus kezeléssel megcsinálni, hogy a felhasználó az operációs rendszerből átlépve is otthonosan érezze magát. A szándékunk az volt, hogy ablakot nyissunk egy új, egyedi operációs rendszerre. Ahol volt lehetőség, ott sajátos egyedi ötleteket alkalmaztunk. Bizonyos célokat elértünk az 1.0-s verzióban is, de ez még nem volt olyan fejlett, mint a 2.0.

Beszéltek arról is, hogy mivel a program telepítője túl nagy lett volna e-mailben való küldéshez, ezért csináltak egy kisméretű letöltő programot.

A csomagban található sokféle program: zenelejátszó, kereső, filmnéző, és még számos egyéb. Ezek közül csak néhány lehetőség: a szövegszerkesztővel könnyen szerkeszthetünk és formázhatunk szöveget, a beépített böngészővel internetes oldalakat látogathatunk, de a számítógépen levő hely címét beírva fájlkezelőnek is használható. A keresővel gyorsan kereshetünk a számítógép adatai közt.

- A programot Windows mellé lehet telepíteni. Használata biztonságos, a Windows működésébe nem szól bele - hangsúlyozta a fontos tudnivalókat Serleg Dániel.

Hozzátették, hogy további közös tervük a Főnix továbbfejlesztése, olyan változatát szeretnék létrehozni, mely bármilyen rendszerű környezetbe feltelepíthető.

 A két fiatal az alkalmazói programok kategóriájában a 7. helyezést szerezte meg. Zalából, egyedüli résztvevői voltak a megméretésnek. Kihívók közt voltak Baranya megyei, budapesti és a határon túlról vajdasági középiskolások.

A diákokat elkísérte a versenyre Keveházy Balázs, a Vajda-gimnázium szaktanára. Az eredmény arra sarkalja őket, hogy folytassák munkájukat.

 

 

Kapcsold le a villanyt!

 

Március 27-én 20.30- kor egy órára Te is kapcsold le a villanyt! Ezzel minden idők legnagyobb klímavédelmi eseményének részesévé válsz. Így hangzik a WWF nevű társadalmi szervezet „Föld órája” címet viselő nemzetközi kezdeményezése.

 

2010. március. 27. szombat | Szerző: Kiss Gyöngyvér

 


A mozgalom 2007-ben indult az ausztráliai Sydneyből, majd 2008-ban vált nemzetközivé. Magyarország is ekkor vett először részt az akcióban, amihez akkor még csak 4 hazai település csatlakozott. 2009-ben már 88 ország 4000 települése és több százmillió ember kapcsolta le együtt a fényeket. Magyarországról 2009-ben 67 település, több mint egymillió ember vett részt a Föld óráján, rajtuk kívül pedig még rengeteg intézmény.
Megyénkből idén szállodák, iskolák csatlakoztak az akcióhoz. A keszthelyi Vajda János Gimnázium tanulói a város főutcáján zenés, fáklyás felvonulást szerveztek. A fiatalos kezdeményezés tavalyi sikere után idén a zalai városok közül Keszthely elsőként regisztrált az interneten a programra.

– Idén is a sétálóutcán tervezzük a „lámpaoltást”, máshol közbiztonsági és vagyonbiztonsági okok miatt inkább nem próbálkoznánk vele –  mondta Tóth Tibor városüzemeltetési ügyintéző – Egyébként is a Föld óráját jelképes megmozdulásnak véljük, ami által felhívhatjuk az emberek figyelmét, hogy a gazdasági fejlesztések mellett nem szabad megfeledkeznünk erről sem, s jobban kellene bolygónkra vigyáznunk.

Országszerte 115 település regisztrált az eseményre, köztük megyénkből Keszthely mellett Zalaegerszeg, a 370 intézmény között pedig 12 zalai szerepel. Vannak, akik üzletlánc részeként csatlakoztak   s olyanok is, akik bár nem tartanak nyitva ilyenkor, mégis támogatják a kezdeményezést. A magánszemélyként jelentkezők száma közel 10 ezer.

– A kezdeményezés valójában jelképes értékű, nem arról szól, hogy ebben az egy órában mennyi energiát spórolunk, hanem hogy felhívjuk az emberek figyelmét a klímaváltozásra – mondta Balogh Alexandra, a WWF sajtószóvivője. – Regisztrálni még lehet, a számlálót csak az akció előtti órában állítjuk le.   

 

 

Tornaterem lett a régi keszthelyi moziból

Újra élettel telik meg az immár tornateremként funkcionáló régi mozi épülete Keszthelyen. Pénteken látványos sportbemutatókkal színesített ünnepségen felavatták a Mozgás Házát.

 

2010. március. 19. péntek | Szerző: Temesi Hilda

 

A megyei önkormányzat előfinanszírozásával megvalósuló több mint százmillió forintos beruházásnak köszönhetően megoldódott a Vajda János Gimnázium tornaterem problémája.

A klubhelyiséggel, és korszerű berendezésekkel felszerelt épületért Szörényi Zoltán gimnáziumi igazgató mondott köszönetet a rendezvényen Manninger Jenőnek, a fenntartó Zala Megyei Önkormányzat elnökének, aki Ruzsics Ferenc polgármesterrel együtt örömét fejezte ki, hogy a diákok és sportegyesületek számára is kitűnő mozgási lehetőséget biztosító ház újra hasznos szerepet tölt be a város életében.

Látványos sportbemutatókkal avatták fel a Mozgás házát pénteken - ZH fotó: Temesi Hilda

Látványos sportbemutatókkal avatták fel a Mozgás házát pénteken - ZH fotó: Temesi Hilda

 

Még tartanak a munkálatok a régi mozi épületében 2009. végén - ZH fotó: Temesi Hilda

Még tartanak a munkálatok a régi mozi épületében 2009. végén - ZH fotó: Temesi Hilda

 

 

Farkas László, a Vajda Gimnázium tanára is átvehette a

MOL Tehetséggondozásért díját                                                                                                                                                     2010. március 17.

Nyolc tanár és edző vehette át szerdán a MOL Tehetséggondozásért díját, amelyet az idén harmadik alkalommal ítélt oda. Az alapítványa olyan szakemberek munkáját jutalmazza, akik nagyban hozzájárulnak a fiatal tehetségek felfedezéséhez és elindításához. A díjazottakat a 2009-ben beérkezett közel 300 jelölt közül választotta ki a kuratóriuma.
"A MOL Tehetséggondozásért díj erkölcsi és anyagi elismerés egyben, melynek értéke személyenként 500.000 forint" - hangsúlyozza az alapítvány közleménye.
A díjat olyan sportszakemberek vehették át, mint Herendi Iván asztalitenisz-edző, Kálóczi József karate-edző, Némethné Érfalvy Nóra ritmikus sportgimnasztikai edző, Tóth Sándor atlétika mesteredző, a tanárok közül Farkas László fizikatanár, Molnár Tamás kémia-biológia szakos tanár, Nádas Imréné néptánc-pedagógus és Pásztó András magyar tanár.
Somlyai Dóra, a Mol csoport kommunikációs igazgatója köszöntőjében azt emelte ki, hogy a tanárok és edzők kezében van a jövő tudósainak, művészeinek és olimpikonjainak, Magyarország sikerének kulcsa. A díjjal az ország tanárai, edzői áldozatos munkáját szeretné megköszönni az alapítvány.
 

Farkas László tanár veszi át a díjat


Farkas László a keszthelyi Vajda János Gimnázium matematika-fizika szakos tanára. Tanítványai közül több mint harmincan lettek díjazottak az elmúlt években az országos fizikaversenyeken és az OKTV döntőiben. Szakkörös diákjai közül többen képviselték hazánkat sikeresen a magyar csapat tagjaként a nemzetközi tudományos versenyeken. A tehetséggondozás mellett aktívan részt vesz a fizikaversenyek szervezésében, lebonyolításában és a fizika népszerűsítésében is előadások szervezésével.

 

Toronyórát adnak

Keszthely - A Vajda János Gimnázium diákjai kulturális műsorral köszöntötték elődeiket, akik szervezett közösséget alkotva, ma is elkötelezetten munkálkodnak az alma mater tradícióinak őrzéséért.

 

2010. március. 09. kedd | Szerző: Horányi Árpád

 

A patinás intézmény falai közt tartotta meg a minap az éves közgyűlését a Vajda János Öregdiákok Egyesülete. Mint dr. Gárdos Tamás, elnök elmondta: minden remény megvan rá, hogy idén a városnapi ünnepre - amivel hagyományosan egyidőben rendezik az öregdiákok találkozóját -, elkészül az adománynak szánt toronyóra.

Régi fotókon látható a gimnázium épületének homlokzata feletti tetőtéri részbe épített óra. Új változata hamarosan odakerül. A tűzzománc óralapon aranyozott számok lesznek, a szerkezetet a székesfehérvári Rancz Első Magyar Toronyóragyár Kft. készíti. Költsége mintegy 600 ezer forint, amit az egyesület a saját erejéből, s a nemes célt szolgáló gyűjtési akciója bevételéből fedez.

 

Az iskola diákjai énekkari szerepléssel, hangszeres szólójátékokkal, versmondással járultak hozzá a találkozó bensôséges hangulatához - Fotó: Horányi Árpád

Az iskola diákjai énekkari szerepléssel, hangszeres szólójátékokkal, versmondással járultak hozzá a találkozó bensôséges hangulatához - Fotó: Horányi Árpád

 

Az elmúlt évben az öregdiákok közössége összesen 765 ezer forintnyi összegű támogatást nyújtott az intézménynek, részben közvetlenül a diákoknak. Ezen belül tavaly a 4,75 tanulmányi átlag felett teljesítő szociálisan rászoruló diákok segítéséhez 565 ezer forinttal járultak hozzá.

 

Zalai Hírlapban:

2010. január. 06. szerda | Szerző: Temesi Hilda

Egyetem-börze pályaválasztóknak

Keszthely - A legkeresettebb felsőoktatási intézmények mutatkoznak be a Vajda János Gimnázium meghívására a Balaton Színházban január 12-én.