Diákolimpiai megyei döntők sora

A klasszikus csapatsportágakban is megkezdődtek a diákolimpiai küzdelmek és néhány labdajátékban már túljutott a mezőny a megyei döntőn is.

2011. december. 14. szerda | Szerző: Kerkai Attila

A győztesek léptek tovább a területi döntőkre, melyek közül holnap a VI. korcsoportos fiú kézilabdázók küzdelmét Nagykanizsán rendezik meg. Az NTE-csarnokban sorra kerülő viadalon négy csapat vesz részt, köztük a dr. Mező–Thúry együttese, s az első helyezett jut az országos döntőbe.

KÉZILABDA. VI. korcsoport. Leányok: 1. Kölcseygimnázium Zalaegerszeg ( Balázs Bettina, Benkő Diána, Budai Rebeka, Földesi Júlia, Hegyi Brigitta, Horváth Bettina, Juhász Mária, Pavlovics Kitti, Péter Henrietta, Tóth Adél, Vincze Virág, Vaski Sára. Felkészítő tanár: Pers Tamás.), 2. Asbóth SZKI Keszthely, 3. Gönczi-gimnázium Lenti. Fiúk: 1. dr. Mező-Thúry gimnázium Nagykanizsa (Baranyás Bence, Bebes Bence, Bíró Dániel, Horváth Dávid, Kocsis Dominik, Magyar Csaba, Nagy Bence, Nagy Péter, Tompek Dániel, Vadász Márton, Vastag Balázs. Felkészítő tanár: Farkas József.), 2. Vendéglátóipari SZKI Keszthely.

RÖPLABDA. VI. korcsoport. Leányok: 1. Kölcsey-gimnázium Zalaegerszeg (Antal Bianka, Bódis Bianka, Balogh Antonella, Gál Fanni, Holczer Fruzsina, Márton Zsanett, Náhol Ágnes, Tátrai Enikő. Felkészítő: Buza Ferenc), 2. Batthyány-gimnázium Nagykanizsa, 3. Vajdagimnázium Keszthely. Fiúk: 1. Vajda-gimnázium Keszthely (Kiss Dániel, Kizku Kornél, Németh Márk, Porkoláb Gergő, Rozi Zoltán, Stall Patrik, Suba Krisztián, Takács Szilárd, Tálos Gábor, Varga Bercel. Felkészítő: Porkoláb Dezső), 2. Gönczi-gimnázium Lenti.

TEREMLABDARÚGÁS. V-VI. korcsoport. Leányok: 1. Kölcsey-gimnázium Zalaegerszeg (Balogh Antonella, Boda Patricia, Fülöp Krisztina, Gángó Regina, Kerkai Dóra, Lukács Vivien, Varga Nóra, Völler Judit. Felkészítő: Buza Ferenc.), 2. Páterdombi SZKI Zalaegerszeg, 3. Asbóth SZKI Keszthely. Fiúk: 1. Mező– Thúry gimnázium Nagykanizsa (Baranyai Zoltán, Erdős Dániel, Farkas Richárd, Grabant János, Gyepes Péter, György Márk, Horváth Gergő, Horváth Zsolt, Kocsis Dominik, Kovács István, Mismás Zoltán, Parti Áron. Felkészítő: Farkas József.), 2. Ganz–Munkácsy SZKI Zalaegerszeg, 3. Asbóth SZKI Keszthely. IV. korcsoport. Leányok: 1. Deák F. iskola Söjtör (Büki Dzsenifer, Böjti Tamara, Csuka Barbara, Éder Katica, Fitos Mónika, Horváth Heléna Anasztázia, Káplár Dorina, Lukács Nikolett, Szabó Enikő. Felkészítő: Szüsz János.), 2. Zrínyi iskola Nagykanizsa, 3. Miklósfa.

Tapasztalatok pedagógusok tollából

Megjelent a Zalai Tanügyi Információk legújabb száma, melyben ez alkalommal az is kiderül, miért hasznos az interaktív tábla fizikaórán.

2011. december. 12. hétfő | Szerző: Kiss Anna


A Zala Megyei Önkormányzat Pedagógiai Intézetének lapjában egyebek mellett a Könyvtári szolgáltatások fejlesztése Zalában című projekt eredményeiről, képzéseiről, rendezvényeiről, tapasztalatairól olvashatunk bővebben, de érdekes információkat találhatnak a 2011-2012. tanévre vonatkozóan   a 9. évfolyamra történő beiskolázással kapcsolatban.

Az interaktív tábla számos előnyét osztja meg az olvasókkal a keszthelyi Vajda János Gimnáziumban tanító Schuh Angéla, az Óvoda témakörben pedig a zalakarosi Zöld Óvodáról és a pedagógusok lelki egészségvédelméről tudhatunk meg hasznos információkat.

 

Középiskolás diákok érdeklődnek a hivatás iránt

Egyedülálló szakkör: orvosklub alakult Keszthelyen

Orvosnak lenni hivatás címmel országosan is párját ritkító szakkör orvosklub indult a keszthelyi Vajda János Gimnáziumban. A diákokat dr. Hertelendy László háziorvos és kollégái ismertetik meg a hivatás szépségeivel.

2011. november. 29. kedd | Szerző: Sámel József

 – Az orvosi hivatás mindig az érdeklődés középpontjában áll, ma sajnos a fizetés, a rezidenskérdés, az orvoshiány miatt inkább a negatív oldala hangsúlyos – fogalmazott az Országos Alapellátási Szövetség elnöke, hozzátéve: mindez elbizonytalaníthatja azokat is, akik gondolkodnak azon, hogy orvosok legyenek. – Sok a tévhit, a féligazság, melyeket szeretnénk helyre tenni. Máshonnan ilyesfajta programról nincs tudomásunk: hiánypótló, érdekes és hasznos. Tematikánkban kiemelten szerepel, hogy beszélgessünk a hivatásról ma is élő orvosok életútja alapján. Látogatást tettek, tesznek kórházi osztályokon, háziorvosi praxisban; találkoznak medikusokkal, fiatal orvosokkal is. A legutóbbi találkozó keretében a keszthelyi kórház patológiai részlegét látogatták meg, dr. Nagy László patológus főorvos irányításával a helyi, egyébként zárt múzeumban különlegességeket, beteg szerveket láthattak. A diákok számára meglepő és elgondolkodtató volt a látogatás, ami természetesen az etikai, szakmai szabályok szigorú betartása mellett történhetett meg. A program folytatódik.

A középiskolás diákok legutóbb a kórház patológiai osztályán tettek látogatást. A program folytatódik - Fotó: Sámel József

A középiskolás diákok legutóbb a kórház patológiai osztályán tettek látogatást. A program folytatódik - Fotó: Sámel József

Az orvosi szakma iránt érdeklődő diákok hivatásának, tudásának erősödését is szolgálhatja az Egészséges rendelés című szűrőprogram, melynek indítása többek között szintén dr. Hertelendy László nevéhez fűződik. A legutóbbi programon, számos mérésen, vizsgálaton sokan vettek részt.


Bucher Rebeka tanintézeti bajnok

Keszthely - A Georgikon Tanüzem színeiben versenyző Bucher Rebeka lovastusa bajnoki címet szerzett Szelles nevű lovával Bábolnán.

2011. november. 05. szombat | Szerző: Góth Imre

A lovastusa - mondják a hozzáértők - az egyik legsokoldalúbb versenyzőt igénylő szakág, hiszen díjugratásban, díjlovaglásban és tereplovaglásban is jó teljesítményt kell nyújtania annak, aki eredményesen szeretne szerepelni. Nos, a Tanintézetek Országos Bajnokságán ez a hármas együttállás megvalósult Bucher Rebeka esetében, aki a bábolnai Nemzeti Ménesbirtok Kft. által megrendezett, tradicionális szezonzáró versenyen az általános iskolások kategóriájában végzett az első helyen.

Rebeka a részvétel jogát még a keszthelyi Egry József Általános Iskola diákjaként vívta ki, ám a Balaton-parti város Vajda János Gimnáziumának diákjaként indult a viadalon. A felkészülésben edzője, Egyed László segítette, aki két éve foglalkozik vele, amióta versenyekre jár.

- A sikerért meg kellett dolgozni - mondta az ifjú bajnoknő. - Hat éve lovagolok, és nagyon örülök, hogy kipróbálhattam magam Bábolnán. Minden nap elmegyek a lovardába és foglalkozom a lovammal. Nagyon szeretem az állatokat és a sportolást, így a két legjobb dolgot egyszerre tehetem. Addig versenyzek, míg kedvem lelem benne és el nem érem a legjobb eredményt, amire képes lehetek.

Zöld Nap Hévízen
A Hévízi-tó Természetvédelmi Terület természetvédelmi kezelőjével (Hévízgyógyfürdő Nonprofit Kft) közösen Igazgatóságunk a „Földünkért Világnap” alkalmából Zöld-napot szervezett Hévízi és Keszthelyi általános és középiskolák diákjainak. Az október 21-i napon megrendezett eseményen a Hévízi-tó Természetvédelmi Terület és a Keszthelyi-hegység természeti értékeinek ismeretéből mérték össze tudásukat az 5-5 fős csapatok Hévízen. A vetélkedő része volt a csapatok által nevezésként hozott madárodúk bemutatása is. Az odúk a Hévízi-tó Természetvédelmi Területen kerülnek kihelyezésre.

Iskolánkat két csapat képviselte. A 9.D csapata a 2. helyen végzett, a 10. C csapata pedig két szép madáretetőjükért kapott különdíjat.

A csapattagok:

9.D – Balogh Lilla, Gál Huba, Lázár Gyopárka, Molnár Rita, Varga Rebeka.

10.C – Ángyán Ramóna, Halász Réka, Pákozdi Orsolya, Romsics Rebeka, Szi Petra

foldunkert_vilagnap_heviz6_5168_n.jpg 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Képgaléria a Monitor Magazin honlapján itt

55 éve történt – ’56-os megemlékezés Keszthelyen

2011. október 23. keszthely, onkormanyzat, ruzsics ferenc, zala

„Jól van-e az, hogy az egykori eseményekről vajmi keveset tud a mai ifjúság” - kérdezte Ruzsics Ferenc polgármester az 1956-os forradalom és szabadságharc 55. évfordulója alkalmából rendezett ünnepi rendezvénysorozaton, Keszthelyen.

A megemlékezés előestéjén, október 22-én fáklyás felvonulás indult a Balaton Színháztól. A menet a kastélyhoz vonult, majd a Széchenyi utcát, az egyetemi emléktáblát érintve visszasétált a színházhoz, ahol megkezdődött a kétnapos ünnepi filmvetítés sorozat. Jelenczki István rendezésében megismerhettük Tóth Ilona történetét, láthatjuk majd a Nap utcai fiúk című filmet és a 2007-ben készült, Wittner Máriáról szóló dokumentumfilmet is. 

 
Október 23-án ökumenikus istentisztelettel kezdődött a megemlékezés a Magyarok Nagyasszonya Plébániatemplomban, majd a Helikon Parkban Ruzsics Ferenc ünnepi beszéde következett. „Jól van-e az, hogy a forradalomban résztvevő egykori értelmiségek, parasztok, munkások hátralévő életükben kitaszítottá váltak? Jól van-e az, hogy a gyermekeikről, unokáikról a közelmúltig nyilvántartást vettek? Nincs jól!” – emelte ki Keszthely polgármestere, aki édesapjáról és nagyapjáról is megemlékezett. 
 
Ruzsics Ferenc beszéde elején köszöntötte az 1956-os keszthelyi események résztvevőit, köztük dr. Kovács Károlynét, dr. Németh Istvánnét, dr. Szabó Imrénét, valamint azokat is, akik nem tudtak itt lenni távollétük miatt. Józsa Ottóra is emlékezzünk, aki az égből figyeli a mai eseményt - mondta Ruzsics Ferenc. 
 
A polgármestert követően Jelenczki István filmrendező mondott ünnepi köszöntőt. „Az elesetteknek az élők, akik talán holnap halnak meg a szabadságért” – idézte az 1956. november elsején, a szabadságharcban elesettek emlékére felállított szobor feliratát. 
 
A rendezvényen közreműködtek a Vajda János Gimnázium tanulói. Ezt követően koszorúzás volt az önkormányzat, a pártok, intézmények, egyesületek, valamint a szövetségek részéről. 

1956 világszerte a szabadság jelképe: megemlékezések Zala megyében

Iszonyú volt a megtorlás, a szabadságharc mégis győzött, mert utána megrepedt az internacionálé, széthullott a bolsevizmus - fogalmazott a zalaegerszegi október 23-ai megemlékezés szónoka.

Gyötrelmes, ám gyönyörű volt... - Ünnepség Keszthelyen

Kötelességünk, hogy a hősök emlékét megőrizzük, s az ifjúságnak elmondjuk: kik, mit és miért tettek 1956-ban - hangsúlyozták a Balaton-parti városban tartott ünnepség szónokai.

Keszthelyen vasárnap reggel ökumenikus istentisztelettel a magyarok Nagyasszonya templomban kezdődött a megemlékezés, majd a Helikon parkban folytatódott. Ruzsics Ferenc polgármester beszédében a város 56-os résztvevőit köszöntötte, majd a történelmi eseményeket idézve úgy fogalmazott: gyötrelmes ám, gyönyörű tizenkét nap volt a forradalom és szabadságharc, melynek leverésével Magyarországra újra sötétség borult. Az ezt követő, kegyetlen, véres és megalázó megtorlásokkal kapcsolatosan azt mondta, a bűncselekmények nem maradhatnak felderítetlenül, büntetlenül. Nem bosszúért lihegünk, igazságot akarunk- tette hozzá.

Jelenczki István filmrendező beszédében úgy fogalmazott: 1956-ban a szabadságba vetett vágy, a hazaszeretet ereje elérte, hogy ismét nemzetté lett a magyarok közössége. A forradalom maga volt a csoda, méltó folytatása a nemzet addigi történelmének. Az 1956-os csoda bizonyította, hogy a Kárpát-hazában olyan emberek élnek, akik képesek a legnagyobb áldozatokra, hogy életüket adják a nemzetért, annak szabadságáért - mondta.

Az ünnepségen a Vajda János Gimnázium diákjai adtak műsort, majd a megemlékezés koszorúzással zárult.

Az év modellje: a világversenyre készül a 15 éves keszthelyi diáklány

Könnyen meglehet, Körmöczi Enikő Naomi Campbell és Cindy Crawford nyomdokaiba léphet. Az ifjú hölgy ugyanis a minap megnyerte az ismert modelleket felfedező Elite Model Look verseny magyarországi döntőjét, s minden esélye megvan, hogy e „pontnál” tovább is jusson.

2011. október. 10. hétfő | Szerző: Sámel József

A nívós megmérettetésről csak annyit: világszerte, ötven országból mintegy háromszázezren neveztek a regionális selejtezőkre. A nyertesekből állt össze a Kínában december elején megrendezésre kerülő döntő mezőnye.
– Bár megnyertem a versenyt, s vele együtt megkaptam a döntő részvételi jogát, még rengeteg tennivalóm van a gála kezdetéig. Kissé átalakult, felgyorsult az életem – mondta Enikő, aki jelenleg a keszthelyi Vajda János Gimnázium 10. a, humán tagozatos osztályának tanulója. – Csodálatos hetek, programok voltak, bármi is történik, már megérte. Talán mondanom sem kell, nagyon boldog voltam, s vagyok, hogy megnyertem a versenyt.

A 15 esztendôs Körmöczi Enikônek tetszik a modellkedés - Fotó: Sámel József

A 15 esztendôs Körmöczi Enikônek tetszik a modellkedés - Fotó: Sámel Józse

Ráadásul minden előzmény nélkül. A tizenöt esztendős Enikő ugyanis – bár több ismerőse is mondta, hogy megpróbálhatná, s ő maga is kacérkodott már a gondolattal – korábban soha nem modellkedett, olyannyira, hogy még magas sarkú cipőt sem hordott. De nézzük, miként is kezdődött a „pályafutása”!

– Anyukám hozott egy női magazint, amiben szerepeltek a modellverseny nevezési feltételei. Tulajdonképpen hirtelen elhatározás volt, hogy indulok – idézte az előzményeket. – Zalaegerszegre hívtak válogatóra, amiről (körülbelül negyvenen voltunk) egyedüliként jutottam tovább a siófoki kisdöntőbe. Ott már komolyabbak voltak a próbatételek, a bemutatkozáson túl fürdőruhás megjelenés és kisebb mozgáskoreográfia szerepelt a programban. A zsűri egyébként hét lányt juttatott tovább a budapesti döntőbe. Határtalan volt az örömöm, hogy köztük lehettem.

Az út a Balaton-parti városból Sárvárra vezetett, ahol – ötcsillagos hotelben – négynapos felkészítő táborban vett részt a tizennégy leányzó. Majd következett Budapest, az álomdöntő.

– Azért is álomdöntő, mert két nappal a verseny előtt megálmodtam, hogy megnyerem. Álmomban persze más volt a környezet, s a program, de az első helyezés beigazolódott. Visszatérve a felkészülésre (melynek során anyukám végig velem volt), Sárváron megtanultuk a szükséges alapokat, megtörténtek a fotózások, nagyon jól éreztük magunkat. A fővárosi, Millenáris Parkban rendezett döntő előtti nap rengeteget próbáltunk, egészen éjjeli fél egyig, nagyon elfáradtunk. A gála jól sikerült, a kifutón komplett ruhabemutatót kellett tartanunk. A zsűri – melynek francia tagjai is voltak – nem annyira az alakot, inkább az arcot és a kisugárzást értékelte. Nem volt nálam boldogabb, mikor kihirdették az eredményt. Sokan gratuláltak, interjúkat adtam. Fel sem fogtam. Azt hittem, újra csak álmodom...

A zsûri nem annyira az alakot, inkább az arcot és a kisugárzást értékelte - Fotó: Sámel József

A zsûri nem annyira az alakot, inkább az arcot és a kisugárzást értékelte - Fotó: Sámel József


Ez azonban már nem álom volt, hanem a valóság. Enikő élete egy csapásra megváltozott. Többször járt már Budapesten a verseny óta, a felkészülést nem lehet abbahagyni. Az egészen a december 6-ai döntőig tart.

– Most annyira még nem nehéz, ugyanúgy tanulok, mint tavaly, de több az elfoglaltságom. A felkészülés? Nos, drasztikus változásokra nincs szükség, de edzenem kell, hogy a legjobb formámat hozzam majd – folytatta, elárulva: 179 centiméter magas, 60 kilogramm. Mellbősége 86, dereka 64, csípőmérete 92 centiméter. – A modelleknek az átlagnál vékonyabbnak kell lenniük, a csípőmből le kell faragnom legalább két centit. Budapesten segítenek ebben, ott kaptam és kapok edzésterveket. Remélem sikerül elérnem a megfelelő méreteket, s teljesen ideális lesz az alkatom az ottani – más szabású és méretezésű – ruhákhoz. Ez szigorú feltétele a shanghaji döntőnek.

Kikerülhetetlen kérdés, hogy elégedett-e magával, vagy lenne, amin változtatna?

– Mint minden nő, én is kritikusan nézem magam a tükörben – válaszolt mosolyogva. – Az alakomon változtatnék, vannak ugyanis részek, amikkel elégedett vagyok, s akadnak, melyekkel nem nagyon. Dolgozom érte, hogy teljesen elégedett legyek magammal.

A shanghaji versenyről egyébként jóformán még semmit nem tud, de nagyon várja. S tudja, csak jó lehet. Enikő azt mondja, már előre örül, hogy sok embert megismerhet a végső megmérettetésen, s bepillanthat, mi több, tizenöt esztendősen részese lehet a modellvilágnak.
– Régebben színésznő szerettem volna lenni, de nem kérdés, hogy a modellkedés is tetszik. A választás attól is függ, hogy mi hogyan alakul. Ha kellek, erre a pályára lépek. Ha nem sikerül, akkor sincs semmi veszve, nem fogok szomorkodni. Az egész versenyt nem munkának fogom fel, hanem élményként élem meg. A sikertől és a lehetőségtől nem érzem magam felnőttnek, száz százalékig gyermek maradtam, vagyok...
S hogy a csinos fiatal, hosszú barna hajú lányt a verseny óta jobban körülrajongják-e a fiúk? Nos, Enikő határozott nemmel válaszol.
– Nem tapasztaltam ilyesmit. Már szinte mindenki tudja, hogy megnyertem a modellversenyt, s ha végig megyek az iskolában a folyosón, megnéznek. Nemcsak fiúk, hanem a lányok is – tette hozzá nevetve.

Bővít az iskola - Hatosztályos képzés

indul a Vajda-gimnáziumban

Jövő tanévtől hetedik osztályos általános iskolás korú diákokat is fogad a keszthelyi Vajda János Gimnázium, mely hat évfolyamos képzést indít.

2011. október. 03. hétfő | Szerző: Sámel József

Szörényi Zoltántól, az intézmény igazgatójától megtudtuk: országos eredmények bizonyítják a hat évfolyamos képzés kiemelkedő eredményességét, de a változásnak a gyermekek életkorával összefüggő indokai is vannak. Egyrészt a 12 éves korban kedvezőbb az iskolaváltás, ez a legfogékonyabb kor, másrészt a serdülés biztonságosabb környezetben zajlik. A diákok hat éven keresztül egységes módon készülhetnek az érettségire, felvételire, valamint a tanulmányi versenyekre. Fontosnak tartják az egyéni képességek kibontakoztatását, így a hatosztályos képzési formának célja a korai tehetséggondozás is, illetve az egyetemi, főiskolai tanulmányokra való hatékony felkészítés. Mindez a szakirányú tantárgyak, valamint a nyelvek oktatása terén is fontos szerepet kap. Az új képzési formával kapcsolatosan október 11-én tájékoztatót, 25-én nyílt napot tartanak.

Széles alapot szeretnének a

 vívósportnak

Párbajtőr pengék csattogásától és vezényszavaktól hangos a Csány-Szendrey ÁMK tornacsarnoka: az itt zajló, pályázati támogatással létrejött edzőtábor célja a vívás népszerűsítése a balatoni régióban.

2011. augusztus. 11. csütörtök | Szerző: Góth Imre

A működésével Zala és Veszprém megyét is érintő SZ-L Bau Balaton Vívóklub 147 kisgyereket lát vendégül. A hatnapos edzőtábor sajtótájékoztatóján Borosné Eitner Kinga projektmenedzser elmondta: a Keszthelyen, Tapolcán és Balatonfüreden működő szakosztályok munkájába tíz oktatási intézmény kapcsolódott be, 350 gyermekkel. A zalai lista: Keszthelyről a Vajda-gimnázium, az Egry általános iskola és az Életfa óvoda, valamint a gyenesdiási és a vonyarcvashegyi általános iskola. A táborban két szakedző, egy edző, öt pedagógus és egy fegyvermester dolgozik - a gyerekek számára térítésmentesen. A vívópalánták az évközi foglalkozásokon mutatott elkötelezettségükkel érdemelhették ki a meghívást és most olyan sportemberektől tanulhatnak, mint például a többszörös világ- és Európa-bajnok, olimpiai bronzérmes párbajtőröző, Szalay Gyöngyi.

A program öt évig biztosan folytatódik, a remények szerint széles alapot biztosítva a térség vívósportjának.

 

Visszakerülhet a városhoz a Vajda-gimnázium

Keszthely MONITORMAGAZIN

2011. augusztus 24. keszthely, manninger jeno, zala

 

Zalában megkezdődött a megyei önkormányzat kezében lévő vagyon és feladatrendszer állami kézbe adásának előkészítése, ami 26 intézményt és mintegy 3.300 dolgozót érint - közölte a megyei közgyűlési elnök és a megyei kormánymegbízott szerdán Zalaegerszegen tartott közös sajtótájékoztatóján.

Manninger Jenő megyei elnök a Monitor kérdésére elmondta, valószínű, hogy a Vajda János Gimnázium visszakerül Keszthely fenntartásába, mint ahogyan régen is így volt. Az elnök úgy véli: mindenképpen előnyös lesz az intézményeknek a változás.
Az is előnyös lenne, ha a Balatoni Múzeum is a város kezébe kerülne, hiszen így létre jöhetne egy balatoni regionális múzeum. A finanszírozás volt az oka annak, hogy eddig nem indultak konkrét lépések ez ügyben, illetve a régészeti kérdés megyei feladat.
Az elképzelések szerint a kormányhivatalokhoz kerülnének a szakképző intézmények, de a megyei jogú városi önkormányzatok is átvennék ezeket az iskolákat, erről még nem történt egyeztetés – mondta Manninger Jenő.
A konkrét megoldás még messze van, a kormányzati elképzelésekből azonban már látni lehet: a gimnáziumoknál elképzelhető a városi fenntartás, a többi intézménynél a kormányhivatalok szerepnövelése a cél.

 

Legjobbak közt a versenyeken

Természettudományi és humán tárgyakból egyaránt öregbítették iskolájuk hírnevét a záruló tanévben a keszthelyi Vajda János Gimnázium diákjai.

2011. június. 09. csütörtök | Szerző: Horányi Árpád

Az eredmények hátteréről Szörényi Zoltán igazgató elmondta, hogy a tanórákon túli szakköri foglalkozások bővítésének látja nagy szerepét abban, hogy a korábban reál területeken elért sikerekhez a humán tárgyakkal is fel tudtak zárkózni. Jó pedagógiai munkával sikerült kellő motivációt teremteni a megmérettetések vállalására. Beérett továbbá az általános iskolák 7-8. osztályosai körében elindított tehetségeket felkészítő program, amit egyébként a 2012/ 2013-as tanévtől 6 osztályos gimnáziumi oktatással kívánnak majd folytatni.

Megyei szintű matematika, fizika, biológia, német nyelv és történelem tantárgyi versenyeken összesen 21 diák nyert dobogós helyezést, 6-an eljutottak az Országos Középiskolai Tanulmányi Versenyre. Továbbá népdaléneklési, helyesírási, olasz nyelvi, számítástechnikai és az Arany Dániel matematika verseny országos mezőnyében is ott voltak idén a Vajda-diákok. Jeleskedtek a sportban is: a gimnazisták csapata nyerte idén a megyei atlétikai bajnokságot, a résztvevőket Csikós József testnevelő tanár készítette fel.

Három igen jelentős egyéni siker is született: a megyei pedagógiai intézet Zalai Tehetségígéret díját irodalmi kategóriában a 12. osztályos Gál Soma nyerte el, a Pannon Egyetem keszthelyi karán megrendezett országos Georgikon Biológiai Versenyen a győztes helyezést szerezte meg Kovács Dóra, továbbá nemzetközi mezőnyben matematika versenyen szerepelt dicsérettel Fonyó Viktória

Háy János Keszthelyen

Írta: -nemes-   
2011. június 09. csütörtök 20:42

Háy János író, Márai Sándor-, Füst Milán- és József Attila-díjas költő, képzőművész, a Palatinus Könyvkiadó alapítója volt a vendége annak az ünnepi könyvhétre, illetve a 10. Magyar Gyermekkönyv Napok tiszteletére időzített író-olvasó találkozónak, amelyet a Fejér György Városi Könyvtár szervezett a sétáló utcába.

"A Könyv Utóélete" az Ünnepi Könyvhéten

Farkas Martin, a Vajda Gimnázium diákja a tanulótársak és több pedagógus jelenlétében egyebek mellett az irodalomról, a kortárs költészetről, a kortárs zenéről, az olvasás fontosságáról, a gimnáziumi évek sorsformáló erejéről faggatta a meghívott vendéget.
Pappné Beke Judit könyvtárigazgató köszöntőjében arra emlékeztetett, hogy 1929-ben Supka Géza író tette a könyv ünnepévé június első hetét. A tudás, a kultúra, a magyar könyv ünnepéhez kapcsoltan idén 116 könyvkiadó 385 kötetet jelentetett meg és mutatott be. Keszthelyen tavaly Kukorelly Endre, József Attila-díjas író, költő, újságíró, kritikus volt díszvendége az író-olvasó találkozónak, és akkor közös döntés eredményeként szavaztak arról, hogy idén a kortárs irodalom egyik népszerű szerzőjét, Háy Jánost hívják meg.

Háy szerint a gimnáziumi tanulmányainak időszaka alatt, bár nem a számítógépek uralma alatt éltek, és egy tévés csatorna volt fogható, mégsem olvasott mindenki, csak legfeljebb az osztály fele. Ez mindig így volt, mindig így lesz. Fontos, hogy az olvasás, mint tradíció megmaradjon. Az olvasással tágul a nyelvi gondolkodás. Az olvasáson és a nyelv megismerésén keresztül tárul föl előttünk a világ. A megszerzett nyelvi készségek, képességek milyensége határozza meg, hogy mély, vagy sekélyebb a világérzékelésünk. Az olvasás mélyíti a világhoz való viszonyunkat.

Nemzetközi mezőnyben

Közös munkával értek el sikert a zalai diákok

Zalából 3 középiskolás diák vett részt a 7. Neumann János Nemzetközi Tehetségkutató Programtermék Verseny napokban Szekszárdon megrendezett döntőjén.

2011. március. 23. szerda | Szerző: Horányi Árpád

A fiatalok 300 pályázó közül kerültek a döntőbe. Serleg Dániel, a zalaegerszegi Ganz– Munkácsy-szakközépiskola és Tóth Dávid Noel, a keszthelyi Vajda János Gimnázium diákja közös versenyfeladat megoldásával az alkalmazói programozás kategóriában 6. helyen végzett. Olyan internetes hálózatfigyelésre alkalmas programot készítettek, mely a szolgáltatás felhasználójának számlát küld.
A két fiatal nem először szerepelt a rangos számítástechnikai vetélkedőn: tavaly 170 pályázóból jutottak a nemzetközi mezőnybe, akkor a Főnix elnevezésű operációs rendszerüket mutathatták be. A közös munkát internetes kommunikáció révén végezték.

               Simon-Fiala Dániel és Tóth Dávid Noel a versenyen - Fotó: Keveházy Balázs

Az idei siker újabb szereplője lett Simon-Fiala Dániel, ugyancsak Vajda-gimnazista, akivel Tóth Dávid Noel a megépített automata és vezérlése kategóriában közös versenymunkával 8. helyen végzett.
A fiatalok elmondták: több éve dolgoznak együtt, korábbi közös munkák révén álltak össze a versenyzésre. A szükséges alkatrészek beszerzéséhez anyagilag is kaptak támogatást a keszthelyi Mentor Ifjúsági Irodától, továbbá egy számítástechnikai vállalkozástól.
A mezőny rendkívül erős volt. A fiatalok szerint több résztvevő munkája profi szintű teljesítményként jellemezhető. A versenyen szerb, román, szlovák, szlovén, s határon túli magyar fiatalok is részt vettek. Két napon át zajlottak a bemutatók, majd az ünnepélyes eredményhirdetés következett. A diákokat elkísérte a versenyre a keszthelyiek felkészítője, Keveházy Balázs, a Vajda-gimnázium szaktanára is.

Székelyföldi diákok Keszthelyen

Székelyudvarhelyről érkezett fiatalok ismerkedtek az elmúlt hét végén a Balaton- parti testvérvárosukkal. A látogatók 3 napot töltöttek Keszthelyen, programjuk a városházán kezdődött.

2011. február. 15. kedd | Szerző: Horányi Árpád

A 15 diákot és kísérőiket Ruzsics Ferenc polgármester fogadta. Amint a bensőséges hangulatú találkozón az szóba került: a múlt év őszén hivatalosan is megkötött testvérkapcsolat immár 4 éve tartó együttműködésre épült. A Goldmark Károly Művelődé-programszervezései révén számos székelyudvarhelyi művész kiállításának adott otthont a Balaton Színház, viszontmeghívásoknak eleget téve pedig városi és környéki művészeti csoportok vendégeskedtek a székely fővárosban. A delegáció tagjai a Keszthelyről eddig kapott ismereteikhez szerezhettek ezúttal személyes tapasztalatokat, az ismerkedés azt a célt is szolgálta, hogy ifjúsági, kulturális közösségek közt konkrét együttműködések jöhessenek majd létre. Szóba került, hogy Keszthely több országra kiterjed testvérvárosi kapcsolatot ápol, ezek közt a székelyudvarhelyi a legfrissebb, de előzményeivel együtt tartalmilag máris nagyon gazdag.

A diákokat és kísérôiket minap a városházán kollégáival együtt fogadta Ruzsics Ferenc polgármester - Fotó: Horányi Árpád

Vozár Péterné, kistérségi kulturális referens kiemelte, hogy az ismerkedés mélyítése jegyében állították össze a vendéglátás programját, a város történelmi, kulturális kisugárzására, s mindennek a hátterére is ráirányítva a figyelmet. A fiatalok a Vajda-gimnáziumban kisebb csoportokban tanórákon vettek részt, majd sétát tettek a városban.

Felvételi 2011: életre szóló döntés előtt állnak a pályaválasztók

Megyei összeállítás - Bő két hét áll még rendelkezésre ahhoz, hogy a felsőfokon továbbtanulni szándékozók elküldjék jelentkezési lapjaikat. A végzős középiskolások egy része azonban még mindig nem döntötte el, melyik intézményben szeretné folytatni.

ZALAI HÍRLAP 2011. január. 25. kedd | Szerző: Gyuricza Ferenc, Horányi Árpád, MTI

Részletek a megjelent cikkből

A keszthelyi Vajda Gimnázium hagyományt teremtett abból, hogy évente egy napra testi-lelki közelségbe hozza diákjainak mindazt, ami segíthet a pályaválasztásban és a továbbtanuláshoz ideális intézmény kiválasztásában. A nemrég lezajlott fórum sikeresen zárult, volt diákokat is vendégül láttak, a kínált képzési lehetőségeket pedig Budapest és a Dunántúl felsőoktatási intézményeinek képviselői mutatták be.

A képző intézetek is segítik a továbbtanulás előtt álló diákokat. A minap Keszthelyen, a Vajda-gimnáziumban a meghívott felsőoktatási intézmények mutatták be a kínálatukat - Fotó: Horányi Árpád

Horváth Kata, Kovács Dóra, Gál Soma és Klettner Máté, a keszthelyi Vajda-gimnázium végzősei a fővárosba készülnek tanulni - Fotó: Horányi Árpád

– A társadalomtudományok érdekelnek: a politológia és a jog – mondta Klettner Máté, megjegyezve, hogy az ELTE államjogi karára fog jelentkezni. A végzős diák határozottsággal beszélt az intézmény kiválasztásáról is. – Nincs „menekülési útvonalam” – hangsúlyozta. – Interneten, ismerősöktől szerzett információim szerint az ELTE-n szerzett diplomával a legjobbak az elhelyezkedési lehetőségek. Nem mondom, hogy más egyetemen alacsonyabb volna a követelményszint, még akkor se, ha kevesebb pontszámmal lehet bejutni. Azt látni, hogy másutt szerzett diplomával általában több lépcsőt kell megjárni a jó érvényesüléshez.

– Én is jogot szeretnék tanulni említette Horváth Kata. Hozzátette: édesapja ügyvéd, de a továbbtanulási irány kizárólag a saját döntése, szülői befolyás, ráhatás nélkül. – Ha máshoz volna kedvem, abban ugyanúgy számíthatnék a szüleimre. Az ELTE-re és a Pázmány Péter Egyetemre fogok jelentkezni. Az egyetem az egyéni életvitelében is nagy fordulattal jár. Többen mondták: Budapest előnye a viszonylagos közelség és a jó közlekedési lehetőség.

– A kollégiumi élettől kicsit tartok – jegyezte meg Gál Soma. – Rengeteg minden akartam már lenni. Matematika tagozatra járok, de általános iskolásként a biológia is igen közel állt hozzám. Az elképzeléseimet mindig magam változtatgattam, befolyások, mások véleménye nélkül. Megfordult a fejemben, hogy legyek ügyvéd, matematikus, fizikai munkás, kisállatkereskedő. Pár hónapja azonban döntöttem: humán pályát választok.
 

Grafikánk tanúsága szerint Zala megyében az elmúlt évben a felsőfokú intézményekbe jelentkezők hetvennégy százaléka nyert felvétel - Grafika: Urbanics Pál

Külföldön, nyelvismerettel

Az Európai Unió alapelve szerint a közösség polgárait tanulási lehetőségek tekintetében is azonos jogok illetik meg, tehát a magyar diákok valamennyi tagállam felsőoktatási intézményébe a befogadó állam polgáraival azonos feltételek mellett nyerhetnek felvételt, illetve folytathatnak ott tanulmányokat. Az esetek többségében a sikeres felvételi vizsga előfeltétele az adott ország nyelvének ismerete.  

Megyei összeállítás

- Bő két hét áll még rendelkezésre ahhoz, hogy a felsőfokon továbbtanulni szándékozók elküldjék jelentkezési lapjaikat. A végzős középiskolások egy része azonban még mindig nem döntötte el, melyik intézményben szeretné folytatni.

Néhány Vajdás diák visszaemlékezése a felvételiről

Szálinger Balázs


Szálinger Balázs költő – Jogot kezdtem tanulni, három évet végezem belőle, aztán az ELTE művelődésszervezői szakán szereztem diplomát. De azt a tudást, ami az én pályámon szükséges, nem a felsőoktatásban szereztem, hiszen költőt ott nem képeznek. 

 

 

Dr. Csíky Gergely

Dr. Csiky Gergely régész  – Az érdeklődési kör, a tanulmányi eredmény alapján kell iskolát választani. Budapest és Szeged volt a célpontom, mindkét helyre felvettek. Ez jelentette a nagy döntési pozíciót. Az ELTE-t választottam, amit első helyen jelöltem meg. 

Udvari Csaba

Udvari Csaba hallgató – A Budapesti Műszaki Egyetem villamosmérnöki karán vagyok másodéves, a jelentkezésnél csak ezt jelöltem meg. Az ott szerzett diploma a tapasztalatok szerint nagyon megbecsült. Sok embert felvesznek, de nagy a lemorzsolódás.

 

ZALAI HÍRLAP | szerző: Horányi Árpád  2011. január 12

Réthelyi Miklós: első a pedagógusok rangjának visszaadása

A továbbtanulással kapcsolatos inspiráció és tájékoztatás jegyében rendezett egész napos programot kedden a Vajda János Gimnázium. Az eseményen számos híressé vált volt Vajda-gimnazista vett részt. Dr. Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter sem csak kormánytisztsége okán kapta a meghívást.

- Keszthelyen diáknak lenni is jó -  mondta köszöntőjében a miniszter,  helyi gimnazista  éveire utalva. 

Az oktatás területét érintő változások sorában első helyen szerepel a pedagógusok képzésének átalakítása, megbecsülésüknek, társadalmi rangjuknak és anyagi elismertségüknek visszaadása - jelentette ki a nemzeti erőforrás miniszter.

 Réthelyi Miklós - aki 1956-ban Keszthelyen volt gimnazista - azt mondta: az oktatás akkor hozza meg azt az eredményt, amit várunk tőle, ha a közoktatás hármas pillére, a tanuló, a tanár és a szülő "összehangoltan működik". Hozzátette: a tárca feladatai között szerepel a felsőoktatási és a közoktatási törvény, valamint a pedagógus-életpályamodellek kidolgozása.
   
A közoktatási törvény átalakítása kapcsán arról beszélt, hogy az elmúlt évek iskolabezárásai után az az álláspont kezd kialakulni, hogy ahol csak lehet, helyben történjen az alsó tagozatos oktatás. Az iskolákban nagy hangsúlyt kell adni a művészeti tárgyaknak, vissza kell állítani a testmozgás "súlyát és jelentőségét", továbbá már óvodáskortól különös figyelmet kell szentelni a hátrányos helyzetűeknek.
   
A miniszter kitért arra, hogy a szakképzés átgondolása is sürgető feladat, "nagy késedelemben vagyunk", mert a képzettség hiánya az egyik oka a magyarországi munkanélküliségnek.
   
A felsőoktatás nagy kérdésének nevezte, hogy osztatlan vagy osztott képzés legyen-e. Úgy vélte, hogy ahol az osztatlan képzési forma megmaradt, "ott nyugalom van", az osztott képzésben azonban vita folyik, és a pedagógusképzésnek is "új formát kell találni".
   
Réthelyi Miklós végül közölte: az oktatás területén fontos a szolidaritás, az odafordulás mások felé, illetve az önkéntesség, s leginkább a középiskolásoknak "keresni kell az alkalmat, amikor segíteni tudnak".

Dr. Németh Tamás, a Magyar Tudományos Akadémia főtitkára ugyancsak a helyi iskolapadokig tekintett vissza, majd a felelősségre is utalóan mondta  többek közt:
 
- Emberektől működik minden jól. A pályaválasztás előtt állók az ország jövőjét jelentik, s az akkor reményteljes, ha a fiatalok a választott pályán sikeresek lesznek.

A gimnázium fenntartója képviseletében Manninger Jenő, a megyegyűlés elnöke   azt hangsúlyozta, hogy a várossal jól együttműködve igyekeznek  biztosítani mindazt, ami a gimnázium hírnevének megőrzéséhez szükséges.  Ennek egy konkrét példáját  is jelentette a keddi program, amiről házigazdaként Szörényi Zoltán igazgató beszélt.

- A felvételi tájékoztatónak már hagyományt teremtettünk, most ez kiegészült olyan előadásokkal, amelyek  példát, bátorítást, egyéb szellemi segítséget adhatnak a továbbtanulásra való készülődéshez -  mondta.

A gimnáziumban, a Balaton Színházban és a Mozgás Házában, összesen 8 helyszínen 26 előadás zajlott le, professzorok, s most egyetemista volt Vajda-gimnazisták szereplésével. Köztük volt Kukorelly Pál genfi egyetemi tanár, Vértes Attila akadémikus, Csiky Gergely régész, Szálinger Balázs költő, Udvari Csaba villamosmérnök-hallgató.

A délutáni programon Budapest és zömmel a Dunántúl felsőoktatási intézményeinek képviselői mutatták be a kínált tanulási lehetőségeket.

Réthelyi Miklós - ÉLETRAJZ
1939. június 8-án született Zalaegerszegen.
1963-ban a Pécsi Orvostudományi Egyetemen kapott diplomát többek között Szentágothai János tanítványaként.
  
1963-tól - professzorával együtt - a Budapesti, majd a Semmelweis Orvostudományi Egyetem I. és II. számú Anatómiai Intézetében dolgozott, 1986-tól egyetemi tanár, 1994-2004-ben az I. számú Anatómiai Intézet igazgatója. 1991-ben, az első szabad rektorválasztáson, négy jelölt közül őt választották a SOTE vezetőjének. 1995-től öt éven át vezette a SOTE Egészségügyi Menedzserképző Központját. 2000 óta a Semmelweis Egyetem Szentágothai János Idegtudományi Doktori Iskolájának a vezetője.


Dolgozott Ukrajnában, Párizsban és több alkalommal az Egyesült Államokban. 1990-ben a Népjóléti Minisztérium főosztályvezetője, 1998-99-ben az Oktatási Minisztérium tudományos ügyek főosztályának vezetője, 1999-2002-ben Széchenyi professzori ösztöndíjas volt.
1994-2000-ben az MTA közgyűlési képviselője, az Elméleti Orvostudományi Tudományos Bizottság, valamint az Informatikai Bizottság tagja. A Nemzetközi Agykutatási Szervezet magyar nemzeti bizottság titkára. 
1973-ban elnyerte a biológiai tudomány kandidátusa, 1983-ban az orvostudomány doktora címet. Munkásságát 1991-ben Akadémiai Díjjal, 2004-ben Szent-Györgyi Albert-díjjal ismerték el. Több mint 80 publikáció szerzője.

Tudományos nap a Vajdában
Keszthely - Tudósok, egyetemi professzorok, egykori diákok előtt nyílt meg a Vajda János Gimnázium kapuja. Tudományos napot szerveztek az intézményben, melynek keretében több mint 20 előadást hallgathattak meg a diákok különböző témákban.

 

A rendezvény védnökei Manninger Jenő országgyűlési képviselő, a Zala Megyei Közgyűlés elnöke és Ruzsics Ferenc Keszthely város polgármestere. A Tudományos nap a Balaton Színházban kezdődött, ahol Szörényi Zoltán, a gimnázium igazgatója nyitotta meg a rendezvényt. Ezután a diákok átmentek a Gimnázium épületébe, ahol több helyszínen folytak párhuzamosan az előadások.

A tudományos napra meghívták az iskola egykori tanulóit, akik szakterületükről és munkájukról tartottak beszámolót a diákoknak. Az információra éhes tanulók nagy figyelemmel kísérték végig az előadásokat. Szálinger Balázs, költő is meghívást kapott a tudományos napra, aki 1994 - től 1996 - ig járt a gimnáziumba.
A tudományos nap nagy sikerrel zárult, jövőre is megrendezik majd a Vajda János Gimnázium falai között.

Délután a Vajda János Gimnázium tanulóinak szervezett felsőoktatási tájékoztató megnyitóján
Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter azt mondta: az oktatás akkor hozza meg azt az eredményt, amit várunk tőle, ha a közoktatás hármas pillére, a tanuló, a tanár és a szülő "összehangoltan működik". Hozzátette: a tárca feladatai között szerepel a felsőoktatási és a közoktatási törvény, valamint a pedagógus-életpályamodellek kidolgozása.

Keszthelyi Televízió - Szabó Csilla

Beköltözött a tudomány a Vajdába

Keszthely( Monitor Magazin )

2011. január 11.

Tudományos diáknapot  és felsőoktatási tájékoztatót rendeztek január 11-én a Vajda János Gimnáziumban és a Balaton Színházban. A rendezvény védnökei Manninger Jenő országgyűlési képviselő, a Zala Megyei Közgyűlés elnöke és Ruzsics Ferenc Keszthely város polgármestere.

Szörényi Zoltán, a Vajda János Gimnázium igazgatója a Balaton Színházban tartott megnyitójában elmondta, hogy  felsőoktatási tájékoztatót is szerveznek a végzősöknek, a legnépszerűbb egyetemek képviselői jöttek el az iskolába, hogy betekintést nyújtsanak a leendő diákoknak az intézmények életébe, a képzésekbe.

 Az igazgató szerint érdemes tanulni és álmodni, kiváló példát mutatnak ma azok az előadók, akik valamikor a Vajda iskola padjait koptatták.Manninger Jenő megyei elnök köszöntője után, előadást tartott az iskola volt diákja, dr. Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter, Keszthely város tiszteletbeli magisztere, valamint dr. Németh Tamás, a Magyar Tudományos Akadémia főtitkára.

Hasznos információkhoz juthattak a diákok az építészet, a geotermikus energia, a költészet és a régészet témakörében. A nemzetközi környezetvédelmi konferencián részt vevő diákok beszámolója után pedig a külföldi iskolákról is hallhattak érdekességeket az érdeklődők.

 

A jó munka megérdemelt gyümölcse: emlékezetes múzeumi kirándulás

Jutalomutazás Budapesten: Asbóth Sándor nyomában

Különös élményben volt részük az Asbóth Sándor vetélkedő nyerteseinek szombaton: jutalomutazás keretében megnézhették a Hadtörténeti- és a Nemzeti Múzeumot Budapesten.

ZALAI HÍRLAP 2011. január. 10. hétfő | Szerző: dr. Magyar Nóra

Jutalomutazás Budapesten: Asbóth Sándor nyomában

Szombat reggel fél hét... Bár még sötét van, nem okoz különösebb problémát, hogy megtaláljam a kis, dideregve várakozó különítményt a zalaegerszegi zsinagóga előtt. A három tizenéves fiú és az őket kísérő két felnőtt éppen azon tanakodnak, hogy az időjárás-jelentésnek már megint bedőlve, egyikük sem hozott meleg holmit és esernyőt. Önmarcangoló eszmefuttatásuk rögtön szertefoszlik, amikor - mindenki nagy örömére - begördül távolsági buszunk és Kiss Gábor igazgató úr invitálására - a téli hidegtől való szabadulás reményében - lelkesen elfoglaljuk a járművet.
- Az első öt helyezett csapat tagjai vesznek részt ezen a kiránduláson - mondja Kiss Gábor, a Deák Ferenc Megyei Könyvtár igazgatója az Asbóth Sándor-emlékév keretében megrendezett verseny fődíjáról. - Zalaegerszegről három iskola, a harmadik helyezést elérő Csány László Közgazdasági, a negyedik helyezett Ganz-Munkácsy Szakközépiskola és az ötödik helyet megszerző Ady Endre Művészeti Iskola diákjai, Keszthelyről pedig az első helyezett Vajda János Gimnázium, illetve a második helyezést elérő Vendéglátó, Idegenforgalmi, Kereskedelmi Szakképző Iskola tanulói jöhetnek velünk Budapestre.


Az öt iskola diákjaiból verbuválódott kis csapat az első állomásnál, a Hadtörténeti Múzeumnál - Fotó: dr. Magyar Nóra


Mint mondja, a Keszthelytől Buenos Airesig Asbóth Sándor nyomában elnevezésű, középiskolásoknak meghirdetett megyei vetélkedőn az Asbóth-életműnek köszönhetően - harcolt az 1848/49-es szabadságharcban, annak bukása után pedig Kossuthot szárnysegédként előbb Törökországba, majd az Amerikai Egyesült Államokba követte és jelentős katonai karriert futott be az amerikai polgárháborúban - szinte az egész tizenkilencedik század eseményeivel el tudtak játszani, és olyan feladatokat kitalálni a versenyzők számára, amelyek nemcsak a tárgyi tudást, hanem például a megfelelő internet-használatot is megkövetelték.

- Ez azért fontos, mert a diákokban elsősorban nem az elméleti ismeret, hanem az a bizonyos plusz marad meg, amit az ilyen versenyek alkalmával el tudnak sajátítani - mondja, majd, mivel már feltünedeznek a főváros épületei, a diákokhoz fordulva rögtönzött idegenvezetésbe kezd.

- Mi egy szerencsés véletlennek köszönhetjük, hogy itt vagyunk - mondja az adys Filó Nikoletta. - Két diák nem tudott eljönni a negyedik helyezett csapatból, így mi éltünk helyettük a lehetőséggel - meséli az ötödik helyezett Niki, aki azt is elárulja, hogy barátnőjével, Májer Fruzsival nagyon várták már ezt az utat: - Ez lesz az első alkalom, hogy a Nemzeti Múzeumban megnézhetünk egy kiállítást.

Csapatunkkal először a Hadtörténeti Múzeum Kard és koszorú című tárlatát, illetve az újonnan, Béres Katalin, a Göcseji Múzeum muzeológusa szerkesztésében megnyílt Két nemzet hőse, Asbóth Sándor elnevezésű kiállítást tekintheti meg. Utána a Nemzeti Múzeumban a Széchenyi-kiállításon a legnagyobb magyar Asbóthnak kiállított bizonyságlevelét nézhetjük meg. A hazaúton, már csak félálomban hallom a a csapat lelkes szavait: ugye, jövő héten is jövünk?