Vajdás fizikusok országos sikerei

2012. június 04. iskola, Keszthely, Oktatas, Zala

A Vajda-gimnázium két diákja öt országos fizikaverseny döntőjébe jutott be, és igen szép eredményekkel tért haza. Az iskola történetében nagyon régen volt olyan kimagasló szereplés, mint a mostani.

Sisák Anna 11.-es a Vajda János Gimnáziumban, matematika tagozatos diák, aki kitűnő tanulmányi eredménye mellett fizikából és matematikából is bejutott az Országos középiskolai tanulmányi verseny döntőjébe. Mindkét tantárgyból megyei első helyezést ért el a Zala megyei középiskolai matematika- és fizikaversenyeken.
A korosztályában fizika tantárgyból jelenleg az ország legeredményesebb lány versenyzője Anna, aki a legutóbbi paksi nukleáris versenyen is a legjobb leány versenyző lett, ezért a paksi atomerőmű vendégeként meghívást kapott egy „exkluzív” atomerőmű-látogatásra.
Sisák Anna elárulta, hogy bizony lemondásokkal jár a siker, a délutáni szakköri foglalkozások, a hét végi versenyek, távol van a barátaitól, nincs sok ideje szórakozni. A távolabbi terve az, hogy alkalmazott matematikus vagy részecskefizikus lesz, de érdekli a csillagászat is.
Anna ezenkívül négy országos fizikaverseny döntőjébe került be: második lett a Hlavay országos fizikaversenyen (Veszprém), a negyedik helyet szerezte meg a Dührer országos fizikaversenyen (Miskolc), a hatodik helyen végzett a Budó országos fizikaversenyen (Szeged), és tizedik lett a nukleáris országos fizikaversenyen (Paks).
Hosszú Dániel végzős, matematika tagozatos diákja a gimnáziumnak. Zala megye első számú fizikusa, első helyezést ért el a Zala megyei középiskolai fizikaversenyen. Dániel a BME mechatronikai mérnöki szakára készül, ez egy új szak, a gépészethez és az informatikához is sok köze van. Erre a szakra kevesebb diákot vesznek fel, aminek nagyon sok előnye van, nem lesz tömegszak, szorosabb lehet a kapcsolatuk a tanárokkal. A fiatal mindenképpen Magyarországon szeretne maradni, a fejlesztés-kutatás érdekli, de természetesen külföldre is kacsingat tapasztalatszerzés gyanánt.
Dániel a megyei első helyezésen kívül öt országos verseny döntőjébe jutott be a tanév során: a legelső helyen végzett a Hlavay országos fizikaversenyen (Veszprém), negyedik lett a Zemplén Győző-fizikaversenyen (Nagykanizsa) és a Dührer országos fizikaversenyen (Miskolc), és a kilencedik helyet érdemelte ki a Budó országos fizikaversenyen (Szeged), valamint a nukleáris országos fizikaversenyen (Paks).
Farkas László, a két tehetséges tanuló fizikatanára kérdésünkre elmondta: a feladatmegoldás a legnehezebb műfaj a fizikában, a mindennapi életből való példák az okos és felkészült diákoknak is komoly próbatételt jelentenek. E megméretéseken hazánk „kis zsenii” képviselik iskolájukat. Van olyan megye, amely évek óta nem tud felmutatni egyetlen kiemelkedő versenyzőt sem, addig náluk az előző húsz évben mindig volt vajdás diák az országos döntőkben.

Gimis orvosklub: diákok ismerkedtek a hivatással

Keszthely - Lezárult a Vajda János Gimnáziumban indított Orvosklub első éve. Minden érintett hasznosnak ítélte a sorozatot, melynek során számos ismeretet szereztek a diákok a gyógyító hivatásról.

2012. május. 15. kedd | Szerző: Sámel József

- Egyrészt, mivel a szüleim nem orvosok voltak, sok minden a szakmában, a munka kapcsán meglepetésként ért. Másrészt a középiskolás korosztállyal jól szót értek, ezért is gondoltam, hogy segíthetek nekik abban, hogy az orvosi hivatásról reális képet kapjanak - idézte a kezdeteket és célokat az ötletgazda, dr. Hertelendy László háziorvos.

A diákklub vezetését Morvai Niki vállalta.

- Magam is orvos szeretnék lenni, ám sajnos nekünk, diákoknak a média sokszor ijesztő hírein kívül nincs lehetőségünk, hogy közvetlen információt kapjunk e hivatásról. Szerettem volna tudni mi vár rám – mondta, hozzátéve: a klub létszáma gyorsan nőtt, néhány héten belül már húszan vettek részt a találkozókon.

Első alkalommal az ismerkedésen túl az orvosi hivatás lehetséges motivációiról beszélgettünk - folytatta dr. Hertelendy László. - Önzetlenség, gyógyításvágy, társadalmi elismertség, jó kereseti lehetőség, magas szakmai kihívások, vagy egyéb miatt választanák-e a pályát. A régi példaképek követendő motivációit is áttekintettük. Jártunk a kórház kórbonctani osztályán, s annak múzeumában.

A második félév „gyakorlattal” folytatódott, találkoztak, beszélgettek medikusokkal, Hertelendy doktor pedig bemutatta a praxisát. Bepillanthattak az intenzív, a sebészeti, a sürgősségi és a gyermekosztály, valamint az állatorvosok munkájába is.

- Mindent megnézhettünk, számomra legtöbbet az őszinte vallomásuk jelentette arról, miért lettek orvosok - mondta Niki. - Mindez megerősített az orvosi hivatás választásában.

- Öröm volt velük lenni és a tudás átadásának örömét látni. Valamennyi intézmény készséggel állt mellénk. Lehetőségként hátravan még egy látogatás a budapesti Orvostörténeti Múzeumba. Köszönettel tartozunk Dr. Fehérváryné Horváth Katalinnak, a klub tanár koordinátorának is. Hogyan tovább? Ez már csak a diákokon múlik...

A vajdások is elballagtak

Elballagtak szombaton a diákok a középiskolákból. A keszthelyi Vajda János Gimnáziumból négy osztály 139 tanulója lépett ki az életbe.

2012. május. 05. szombat | Frissítve: 2012. május. 06. vasárnap | Szerző: Szabó Judit

 


Miután rész vettek az utolsó osztályfőnöki órán, a ballagó diákok végigjárták a nagy múltú gimnázium épületét, majd a sétálóutcán át a keszthelyi kastélyparkba vonultak, ahol Szörényi Zoltán igazgató búcsúztatta a végzősöket. Az ünnepség keretében jutalomban részesítették azokat az érettségi előtt álló tanulókat, akik tanulmányaik során kiemelkedő teljesítményt nyújtottak.

139 diák ballagott a Vajdában - Fotó: Szabó Judit

139 diák ballagott a Vajdában - Fotó: Szabó Judit


Kiss Ibolya igazgatóhelyettes lapunknak elmondta, hogy a Vajda János Gimnázium diákjainak általában 85-95 százaléka felsőoktatási intézményben folytathatja tanulmányait. Az iskola továbbra is népszerű, idén is nagy volt a túljelentkezés. Az intézmény életében jelentős változás, hogy a következő tanévtől hatosztályos gimnáziummá válik. A nevelőtestület azért kérte a pedagógiai program módosítását, mert úgy látja: a  tehetséggondozás akkor hozza meg igazán a gyümölcsét, ha már 12 évesen bekerülnek a gimnáziumba a diákok.

A  végzős diákok a kastélyparkban vettek részt az  ünnepségen  - Fotó: Szabó Judit

A végzős diákok a kastélyparkban vettek részt az ünnepségen - Fotó: Szabó Judit

 

A végzősök 85-95 százaléka felsőoktatási intézményben folytathatja tanulmányait- Fotó: Szabó Judit

A végzősök 85-95 százaléka felsőoktatási intézményben folytathatja tanulmányait- Fotó: Szabó Judit

 

A Vajda János Gimnázium meghívására huszonhárom diák és hat pedagógus érkezik Keszthelyre a törökországi Denizli városából április 25-én. A Vajda és a Kazim Kaynak Gimnázium között 2011 őszén létesült kapcsolat.
Az együttműködés az Európai Bizottság két programjának is része; az eTwinnning és a Comenius Program az európai oktatási intézmények nemzetközi együttműködésének fórumai Európa-szerte, melyekhez néhány nem EU-s ország, mint például Norvégia, Izland, vagy éppen Törökország iskolái is csatlakozhatnak.

A Kazim Kaynak Gimnáziumot az időközben elhunyt alapítójáról nevezték el, és 1995-ben nyitották meg. 1400 diákját 65 pedagógus oktatja, az igazgató munkáját négy helyettes segíti. Az intézmény többek között nemzetközi kapcsolatairól és sporteredményeiről ismert. A diákok egyenruhát viselnek, ez ma is jellegzetes vonása a török iskolarendszernek.

 

A két gimnázium együttműködésének alapja, hogy 150 éven keresztül átfedésben formálódó történelmünk kínálja a lehetőséget, hogy bizonyítsák: több bennünk a közös, mint azt sokan gondolnák. Az együttműködés munkanyelve angol, címe magyarra fordítva „Közös múltból a közös jövő felé”. A vajdás diákok felderítik az Ottomán Birodalom kárpát-medencei jelenlétének fő történéseit, megismertetik kiemelkedő történelmi alakjait, csatáit. Ezen kívül bemutatják népi hagyományainkat (öltözet, tánc, zene, ételek), és megismertetik országunkat, városunkat és az iskolát is. Adottságaink közös vonása a termálvíz és egy nemzeti park közeli jelenléte, amely további lehetőséget nyújt a közös munkára.
Kiemelt tervük egy digitális háromnyelvű tematikus hangos szótár elkészítése, amely török, magyar és angol nyelven gyűjti össze a legfontosabb kifejezéseket, többek között a mindennapi társalgás, történelem, természetvédelem témakörében, valamint a török jövevényszavak területén.

 

Az együttműködésnek van egy fontos előfeltétele: a megismerkedés. A csapattagok már hónapokkal ezelőtt megosztották személyes bemutatkozó levelüket, és néhány napon belül már a világhálón is kialakult egy kis közösség, amely lehetőségeket nyújt a személyes megismerkedésre legalább annyira, mint a közös munkára. Ez a személyes kapcsolat és élmény az, amely az egyik fontos hozadéka az egyébként nem kevés szervezőmunkát igénylő együttműködéseknek. Egy sor készség is fejlődik, mint például a nyelvi készségek, kutatási, előadói, szervező és kommunikációs készségek sora. Az infokommunikációs eszközök használata és egymás megismerése, megértése révén a diákok látókörének tágulása, a világ jelenségeinek magasabb szintű átlátása és megértése is teljesebbé válhat.

Mivel a Kazim Kaynak és a Vajda János Gimnázium együttműködése egyúttal Comenius Program része is, a pályázat anyagi támogatást nyert, amely egymás látogatására fordítható. A keszthelyi látogatás egybeesik a Helikoni Ünnepségek eseményeivel, amely várhatóan emlékezetes élményt hoz a magyar vendéglátó családoknál megszálló diákok és pedagógusok számára. A kulturális fesztivál, a Festetics-kastély, valamint Hévíz megismerésén kívül a török küldöttség meglátogatja Pécset, Szigetvárt, a Balaton-felvidéki Nemzeti Parkot. A ferihegyi búcsú előtt pedig lehetőségük lesz Tihanyt, Szentendrét és Budapestet is megismerni. A magyar csapat a jövő tanév őszi szünetében tervezi látogatását Törökországba.

Denizli Törökország 25. legnépesebb városa (600 000 lakos). Az ország ázsiai részén fekszik, a sokak által ismert Pamukkale, a Természeti Világörökség részeként nyilvántartott termálvizes mészkőteraszok vidékén. Dinamikus gazdasági fejlődéséről, többezer éves múltjáról, kakasairól (a város címerállata) és környékének természeti szépségeiről híres régióközpont a kanyargó Menderes folyó partján. 

Helikoni eredmények 2012

Film és video kategória

Bronz:12/A osztály, Vajda Napok

Folklor kategória

Néptánc szóló arany:

Fodor Mátyás 9.D

Felkészítő tanára: Fodor Zsuzsanna

Irodalmi alkotás kategória

Arany: Kenyeres-Gyulassy Kinga 12.A

Felkészítő tanára: Szmolár Marianna

Ezüst: Kutasy Pálma 12.A

 Bronz:

Vörös Rózsa12.C

Felkészítő tanára: Hinger Tamás

Zrubecz Szilvia 11.D

Felkészítő tanára: Hinger Tamás

 

Kamara kórus kategória

Ezüst: Vajda János Gimnázium kamarakórusa

Felkészítő tanáruk: Illyés Mónika

 

Képzőművészet kategória

Ezüst: Takács Jada 11.B

Felkészítő tanára: Ferge Rita

Bronz: Horváth Gergely 11.D

Felkészítő tanára: Ferge Rita

 

Komolyzene- hangszerszóló kategória

Arany:

Dóczi Martin Olivér 11.B– gordonka

Pikó Zsolt 10.C– trombita

Kizmus Kornél 10.D– tuba

Ezüst:

Horváth Rita 10.D– fuvola

Polgár Katalin 12.B– fagott

Hatos Martin 10.B– gitár

Illés Kristóf 9.D– klarinét

Kovács Evelin 11.A– szaxofon

Gombkötő Renáta 9.B– trombita

Romsics Rebeka 10.C– fuvola

Bronz:

Horváth Eszter 9.C– zongora

Mező Nikolett 11.D– fuvola

Kulcsár Flóra 11.A– zongora

Kutasi Bence 9.A– zongora

Komolyzene-kamarazene kategória

Arany:

Kovács Evelin 11.A,

Szabó Stefánia 11.D, Horváth Laura 9.A– fuvola

Gamper Alice 12.C-fuvola

Vajda János Gimnázium rézfúvós szextettje

Ezüst:

Romsics Rebeka 10.C, Horváth Rita 10.D– fuvola

Bronz:

Kathonay Károly 11.B– zongora

 

Színjátszás kategória

Ezüst:

Latrok, Vajda János Gimnázium, Keszthely, A megóvott szüzesség

Felkészítő tanáruk: Ferencz Melinda

 

Vers és próza kategória

Arany:

Farkas Martin 12.D, Kosztolányi Dezső: Hajnali részegség

Felkészítő tanára: Szabó Edit

Ezüst:

Domján Nikoletta 11.A, Hervay Gizella: Ének három hangra

Felkészítő tanára: Szabó Edit

Bronz:

Zákány Zita 12.A, Karinthy Frigyes: Előszó

Felkészítő tanára: Szabó Edit

Történelmi pályázaton jeleskedtek

Zalaegerszeg - Idén is meghirdette történelmi témájú írásbeli vetélkedőjét a Magyarok Világszövetsége és további öt társadalmi szervezet. Az ünnepélyes eredményhirdetést pénteken rendezték meg a város dísztermében.

2012. április. 20. péntek | Szerző: Horváth A. Attila

"A világban szétszóródott és a Kárpát-medencében szétszakított magyarság története a XX. században", valamint "A XX. század Magyarországának vérzivataros évtizedei..." címmel írták ki a pénzdíjas vetélkedőt zalai középiskolás és általános iskolás tanulóknak. A pénteki díjátadáson 11 diák vehetett át elismerést a támogató szervezetek képviselőitől és önkormányzati vezetőktől, hárman továbbá a Nemzetközi Szent György Lovarend szervezte kárpátaljai kiránduláson vehetnek majd részt. Első helyezést Czigány Máté és Czigány Fanni (Zalaegerszeg, Zrínyi), valamint Simon Viktória (Lenti, Lámfalussy) ért el, második helyezést Gál Fanni (Zalaegerszeg, Kölcsey), Rázsi Miklós (Keszthely, Vajda) és Ambrus Katalin (Lenti, Lámfalussy) érdemelt ki.

Történelem verseny Zalaegerszegen

Az antikvitás volt a témája annak a középiskolások számára rendezett történelem versenynek, amit csütörtökön rendezett meg a Zala Megyei Önkormányzat Pedagógiai Intézete. A Ránki Györgyről elnevezett verseny regionális fordulójának a zalaegerszegi Páterdombi Szakképző Iskola adott otthont.

2012. április. 19. csütörtök | Szerző: Magyar Hajnalka

A tudáspróba megyei fordulójából húsz versenyző jutott tovább, akik Baranya, Tolna, Somogy és Zala megyét képviselték. A diákok három kategóriában küzdöttek, a 4 osztályos és a 6-8 osztályos gimnáziumok, továbbá a szakközépiskolák diákjai külön csoportban mérték össze felkészültségüket. Végül a 4 osztályos gimnáziumok mezőnyében Tatár Attila, a keszthelyi Vajda János Gimnázium tanulója szerezte meg az első helyezést; a 6-8 osztályos gimnáziumok diákjainak vetélkedésében Kóka Boglárka, a szekszárdi Garay János Gimnázium növendéke bizonyult a legjobbnak; míg a szakközépiskolások közül Kovács Arabella, a kaposvári Móricz Zsigmond Mezőgazdasági Szakközépiskola tanulója vitte el a pálmát.

Olasz nap Keszthelyen

Olasz napot tartott szombaton Keszthelyen a Goldmark Károly Művelődési Központ.

2012. március. 24. szombat | Szerző: Szabó Judit


A rendezvényen Toscana mutatkozott be, valamint Pistoia város, ahol Pinokkió története született. A művelődési központban kortárs olasz képzőművészek alkotásaiból nyíltak tárlatok Ildikó Sztavrovszky Toscana kulturális olasz-magyar nagykövete szervezésében. A délután folyamán műsort adtak a Vajda János Gimnázium olaszul tanuló diákjai, Pinokkió történetét pedig eljátszották a művelődési központ gyermekszínjátszó csoportjának tagjai.

 

Környezetvédelmi tudatformálás játékosan

Környezetvédelmi vetélkedőt rendeztek szerdán a Ganz–Munkácsy iskolában. A közlekedési témákat felölelő verseny egy háromfordulós megyei megmérettetés zárása volt.

2012. március. 22. csütörtök | Szerző: Szabó Judit

A környezetvédelmi vetélkedőt a Zöld Zaláért Egyesület szervezte pályázati támogatással, négy fős középiskolás csapatoknak. A legjobb tizenkét alakulat a háromfordulós megyei döntőben mérhette össze tudását. Az első forduló Nagykanizsán zajlott, ahol a környezettudatos vásárlás és az energiatakarékosság volt a téma, majd Keszthelyen bizonyítottak a csapatok. Ott a Kis- Balaton élővilága, a talaj- és vízvédelem, valamint a hulladékgazdálkodás került terítékre.

Szerdán Zalaegerszegen, a Ganz–Munkácsy iskolában zárult a verseny közlekedési és légszennyezéssel kapcsolatos feladatokkal. Sorrendbe kellett állítani például, hogy melyik közlekedési eszköz menynyire szennyezi a levegőt, és kampánybeszédet mondani az alternatív közlekedési módokat népszerűsítve, de ügyességi feladatok is színesítették a rendezvényt. A versenyt a nagykanizsai Batthyány-gimázium BLGÉN csapata nyerte meg. Második helyen végzett a zalaegerszegi Zrínyi-gimnázium Csoki és bioklementinek csapata, a harmadik pedig a keszthelyi Vajda-gimnázium Heroes formációja lett.

 

Ákos, Demjén Ferenc és Miklósa Erika is

 Kossuth-díjas

Szerdán délután átadták Kossuth- és Széchenyi-díjakat. Kossuth-díjat kapott többek között Balázs Péter, Ákos, Demjén Ferenc és Miklósa Erika. Vizi E. Szilveszter munkáját Széchenyi-díjjal ismerték el. Arany érdemkeresztet kapott Kiss Albert, a zalabéri iskola igazgatója és Szörényi Zoltán, a keszthelyi Vajda-gimnázium igazgatója. Dezső Ferenc, a nagykanizsai Kőrösi-iskola nyugalmazott igazgatója ezüst érdemkeresztet vehetett át. 

 

Ünnepelt az iskola

Kettős jubileumot ünnepeltek pénteken a keszthelyi Vajda János Gimnáziumban: 240 éve alapították az iskolát, melynek jelenlegi épületét 120 évvel ezelőtt adták át.

2012. március. 02. péntek | Szerző: Sámel József
 

Az emlékezés tudományos diákköri rendezvényekkel már reggel elkezdődött, az ünnepséget kora  délután tartották a Balaton Színházban. Köszöntőjében dr. Rumi Kriszta, a Zala Megyei Kormányhivatal igazgatója mindkét évfordulót  örömteli pillanatnak nevezte, kiemelve: az évszázados tapasztalatokat tartva, a gimnázium ma is igazolt értéket kínál, nyújt. Felolvasta dr. Réthelyi Miklós  üdvözlő levelét, s átadta a miniszter  által küldött jubileumi emléklapot Szörényi Zoltán igazgatónak.

Az iskola tanulói műsort adtak  benne többek közt palotással

Az iskola tanulói műsort adtak benne többek közt palotással - Fotó: Sámel József

 

Ruzsics Ferenc polgármester beszédében sajátos, a diákok által nagy tapssal fogadott  humorral keszthelyi  gimnazista emlékeit idézte, kiemelve: az, hogy valaki vajdás diák volt, mindig rangot jelentett, s így van ez ma is.  A Vajda bizony jól csengő márkanév napjainkban is, nem csak Zalában, hanem a tágabb régióban egyaránt.  Az intézmény diákjai - köszönhetően a lelkes tanároknak - ma is kiváló eredményeket érnek el a különböző megmérettetéseken, melyek miatt ismerik és elismerik a gimnáziumot. Az ünnepségen Hamvas Endréné az Aranykatedra kitüntetést vette át az igazgatótól.

A rendezvényen dr. Gárdos Tamás, a Vajda János Öregdiákok Egyesületének elnöke idézte fel Schadl János  életútját, aki a gimnázium jelenlegi épületét tervezte. Köszöntötték a szakember leszármazottjait is.  A gimnázium diákjai - kicsit már készülve az április végi Helikoni ünnepségekre is - műsort adtak, felidézték intézményük történetének sarokpontjait,  táncos műsorszámokat adtak elő. A jubileumi  ünnepség végén a diákok és vendégek a gimnáziumhoz vonultak, ahol  felavatták a tervező emléktábláját.

A hely szelleme, a múlt öröksége kötelez

A Vajda-gimnázium jubileuma

Ünnepi rendezvénynek adott helyet a Vajda János Gimnázium, fennállásának 240. és az épület átadásának 120. évfordulója tiszteletére. A programban a tudományos diáknaphoz kapcsoltan az iskola termeiben délelőtt nyolc helyszínen hallgathatták meg az érdeklődők a volt és jelenlegi diákok előadásait, a gimnázium pedagógusainak referátumait, illetve egyetemi tanárok „prelekcióit” egy-egy témához kapcsoltan. Az ünnepségen részt vett Festetics György is.

A Balaton Színházban egy zenés-táncos-énekes műsorral kísért délutáni ünnepségen dr. Rumi Kriszta, a megyei kormányhivatal igazgatója a fenntartó nevében szólt arról, hogy az igazolt értékeket kínáló iskola egymásra figyelő, egymásnak erőt adó, láthatatlan közösséggé kovácsolta össze a vajdásokat. Az igazgató felolvasta Réthelyi Miklós miniszter levelét – melyben a NEFMI első embere nagyra értékelte a pályaválasztás előtt álló diákok mentorálását – majd egy jubileumi emlék oklevelet adott át Szörényi Zoltán igazgatónak.

Keszthely polgármestere – akinek édesapja és leánya is itt érett felnőtté – az iskola volt diákjaként elevenítette föl a csínyekkel jócskán tarkított diákéveit, majd arra utalt, hogy a természettudományos oktatás terén különösen élen járó intézmény versenyeredményeivel és a sikeres felvételi vizsgák arányaival is igazolja létjogosultságát, s jól csengő márkanévként öregbíti Keszthely hírnevét.Szörényi Zoltán a rendezvény alkalmával „Arany Katedra” emlékplakett kitüntetéssel ismerte el a nyugdíjba vonuló Hamvas Endréné pedagógus kitűnő szakmai munkáját.

Dr. Gárdos Tamás, a Vajda János Öregdiákok Egyesületének elnöke felidézte Schadl János életútját, munkásságát. A diplomáit Bécsben és Kassán megszerző néhai építészmérnökről, aki a gimnázium jelenlegi épületének tervezőjeként is beírta nevét Keszthely történetébe, eddig kevés szó esett a „városi közbeszédben”, ám mostantól a gimnázium nyugati oldalán egy Tantó J. Gusztáv kőfaragómester és Farkas Ferenc szobrászművész által közösen megalkotott emléktábla hirdeti az építésvezető-tervező érdemeit. Az avatóünnepséget is megtisztelte jelenlétével Schadl János több élő leszármazottja.

Ünnepel a Vajda-iskola

Fennállásának 240, az épület átadásának 120. évfordulóját ünnepli a keszthelyi Vajda János Gimnázium.

2012. február. 28. kedd | Szerző: ZH online


A jubileum keretében március 2-án (pénteken) 8.00 órai kezdettel tudományos diáknapot tartanak, majd 13 órától a rendezvény fővédnöke: Dr. Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter beszédét követően az épület tervezőjére, Schadl Jánosra emlékeznek, s 14.15-kor felavatják emléktábláját.

A rendezvény védnökei: Manninger Jenő országgyűlési képviselő és Ruzsics Ferenc, Keszthely város polgármestere. A rendezvények két helyszínen, a Balaton Színházban és az iskolában zajlanak.

 

Atlétika: idén újabb reménységek tűnhetnek fel

Évek óta igen eredményes munka folyik a Keszthely Városi Diáksport Egyesület atlétikai szakosztályában. A város és a térség reményteljes fiataljai évről évre remek eredményeket érnek el.

2012. február. 03. péntek | Szerző: Bóbics László

Az egyesületnél a középtávfutók edzője, dr. Kardos József, aki egyben a klub elnöke is, így beszél a sikerekről.

- A középtávfutók versenyeztetése a fedett pályás bajnokságokkal indult, ahol inkább a serdülők voltak eredményesek - kezdte dr. Kardos József. - A mezeifutó versenyeken is jól helytálltunk. Az országos váltóbajnokságon a 4x1500 m-es ifjúsági váltó (Kubicsek Máté-Molnár Márk-Kiss Dániel-Kovács Benjámin) az első helyet szerezte meg. A diákolimpián a Vajda-gimnázium váltója lett harmadik, ugyanebben a versenyszámban - Kovács Márton volt a 4. tagja a váltónak. Tavaly Kovács Benjámin egyéniben is kiemelkedő eredményt produkált, 1500 és 3000 méteren is csúcsjavítással a dobogó harmadik fokára állhatott. A tehetséges versenyzőnek az edzésekhez való hozzáállása nem a legjobb, jelenleg nem tréningezik. A serdülők a tatabányai ob-n szereztek biztató helyezéseket. Zarnóczay Zalán a 14 évesek között, Liszli Evelin pedig az egy esztendővel idősebbek mezőnyében állt helyt. Az év végén a mezei futók bajnokságán csalódást keltettek tanítványaim, de összességében így is elégedett vagyok.

A Balaton-parti tehetséges gyerekcsapat már bajnoki aranyat nyerve is bizonyította, sokra hivatott - Fotó: Bóbics László

A Balaton-parti tehetséges gyerekcsapat már bajnoki aranyat nyerve is bizonyította, sokra hivatott - Fotó: Bóbics László


Csikós József edző a rövidtávfutók és ügyességi atléták felkészítését végzi.

- Az elmúlt év küzdelemmel és sérülésekkel vegyített felemás eredményeket hozott - fogalmazott a tréner. - A pozitívumok között említeném, hogy fedett pályán a nehéz létesítményhelyzetünk dacára Tóth Ábel a juniorok között 60 m-en 2., hármasugrásban és 200 m-en, - már sérülten - 5. lett. Pap Kristóf, Horváth Lotti, Kónya Gábor és Kéri Kata is jól teljesített. A szabadtéri idényre készülve sajnos Kónya Gábor, Kéri Kata és Tóth Ábel is megsérült. A versenyzőim közül Ábel már rendbejött és készül a sprintszámokra, Gábor jelenleg is rehabilitációs tréningeket folytat, Kata pedig az egyszerűbb utat választotta, nem edz.

- Kik érték el a tavaly a legjobb eredményeket?

- Szerencsére a gondok ellenére többen is tisztességgel helytálltak. A diákolimpián Horváth Lotti aranyjelvényes szinttel, 3. és 6. helyet szerzett 100 és 200 m-en, de a sérüléssel bajlódó Tóth Ábel is meg-meg villant. A serdülők országos bajnokságán döntős helyeket értek el. Tóth Márton, Balogh Péter, Bíró Dávid, Gonda Jázmin, Pap Kristóf, közül többen most kezdték el az atlétikát. Kollégám Szabó Gábor csoportjából, Sirsom Dominik az összetett bajnokságán lett aranyérmes. A gyermek korosztályban a Csány-Szendrey ÁMK leánycsapata több országos bajnoki címmel hívta fel magára a figyelmet a diákolimpián. A váltófutásban és terematlétikában is győztesek. Egyéniben Fodor Csenge 60 m-en 2., helyezést szerzett. A csapatban még Nagy Viktória, Lukács Tünde, Belina Petra, Gárdos Piroska, Pete Vanda, Horváth Szilvia szerepelt. Fodor Csenge és Nagy Viktória elkezdték az edzéseket csoportomban és remélem már az idei fedett pályás idényben jó eredményeket érnek el. 
 

A SZÜLŐK ÉS A TESTNEVELŐK IS KELLENEK
A TÁMOP atlétika népszerűsítéséért elnyert pályázaton öt intézmény a Gyenesdiási Óvoda, a Zöldmező Utcai Speciális Iskola, az Egri József Általános Iskola, a Csány- Szendrey ÁMK és a Vajda János Gimnázium vesz részt. A támogatás javítja az edzéslehetőségeket, ebben a tanévben is. Azt azonban Keszthelyen is jól tudják, hogy az atlétika népszerűsítése elsősorban a testnevelők, edzők, szülők feladata, nélkülük ez nem valósítható meg.

Jó, jobb és legjobb gimik

A Quattrocento Kiadó kiadványa összeállította a 100 legjobb magyar középiskola rangsorát, melyben ott van 4 zalai is. De vajon lehet hinni a listának?

2012. január. 12. csütörtök | Szerző: Horváth-Balogh Attila

A rangsorban a 23. helyre került a kanizsai Batthyány Lajos Gimnázium és Egészségügyi Szakközépiskola, a 24. helyet az egerszegi Zrínyi Miklós Gimnázium birtokolja, a 80. hely a keszthelyi Vajda János Gimnáziumé, a 86.-at a megyeszékhelyi Kölcsey-gimnázium kapta.

- Nem vagyok elégedett, mert akár az országos tanulmányi versenyeken elért helyezéseket, akár a nyelvvizsga-eredményeinket nézem, ott kellene lennünk az első tízben - szögezte le Horváth Attila, a megyeszékhelyi Zrínyi Miklós Gimnázium igazgatója. - Amúgy azt gondolom, ezek a rangsorok a valóságtól távol állnak. Különösen igaz ez a nyelvi előkészítő osztályokat működtető középiskolák esetében, mert például a felvételi arányok számításakor az előkészítő diákjait többször is úgy vették figyelembe, mintha 12. évfolyamon érettségiztek volna, holott ők a 13. évfolyamon teszik ezt. Ennek tudható be, hogy a Köznevelés című szakmai folyóirat éves rangsorában a dobogóról a 20. hely környékére csúsztunk vissza, legalábbis a felvételi eredményeket tekintve...

Biológiaóra a nagykanizsai Batthyány Lajos Gimnáziumban. A tanár és a diák erôfeszítését a toplisták nem értékelik - Fotó: Szakony Attila

Biológiaóra a nagykanizsai Batthyány Lajos Gimnáziumban. A tanár és a diák erôfeszítését a toplisták nem értékelik - Fotó: Szakony Attila


Felvetődik a kérdés, hogy a több mint ezer, érettségit adó hazai középfokú oktatási intézmény közül ezúttal milyen szempontok szerint választották ki a legjobb százat?Nos, olyanok számítottak, mint az érettségi eredmények, a továbbtanulási és nyelvvizsga-arányok, a 2010-es év kompetenciamérésének eredményei, vagy a speciális fakultációk, az oktatott idegen nyelvek száma.

- Nyilván, jólesik a dicséret, de tudjuk, hogy ez is csak egy játék - vélekedett Balogh László, a Batthyány Lajos Gimnázium igazgatója. - Sőt, úgy is fogalmazhatnék, hogy ezek a listák az oktatási rendszer bulvárosítását jelentik. Ezzel együtt remélem, valamit mégiscsak jeleznek,már csak azért is, mert a vegyes középiskolák között évek óta hagyományosan jól szerepelünk.

Az egerszegi Zrínyi Miklós Gimnázium sok-sok éve az élmezônyben van, a mostani lista hibás - Fotó: Pezzetta Umberto

Az egerszegi Zrínyi Miklós Gimnázium sok-sok éve az élmezônyben van, a mostani lista hibás - Fotó: Pezzetta Umberto


A szintén kanizsai dr. Mező Ferenc-Thúry György Gimnázium és Szakképző Iskola nem került be a legjobb 100 közé. Ennek kapcsán Szermek Zoltán főigazgató elmondta: a rangsorok alapján nem feltétlenül lehet következtetéseket levonni az adott intézményben folyó munkáról. Ahova ugyanis eleve jó képességű gyerekek kerülnek, ott sokkal könnyebb sikert elérni, mint ahol kevésbé kiegyensúlyozott teljesítményt nyújtó diákokat oktatnak. Márpedig az iskolai rangsorok éppen az utóbbiaknál nem elhanyagolható tényezőt, a hozzáadott pedagógiai értéket nem képe-sek mérni. Holott talán azsem utolsó szempont, hogy a diák magához képest meny-nyit fejlődik és mekkora munka árán, mire eljut az érettségiig.

 

Sikerember: Török Eszter a parkett után a

 szőnyegen jeleskedik

Két év kemény munka után korosztályos magyar bajnoknak és Európa-bajnoki bronzérmesnek vallhatja magát a kehidakustányi 15 éves Török Eszter. A szakma szerint szép jövő előtt áll.

2012. január. 02. hétfő | Szerző: Bóbics László

- Az iskolában szervezett karateoktatás keretében ismerkedtem meg ezzel a csodálatos sportággal - kezdte a kehidakustányi Török Eszter. - Nyolc évig táncoltam a Kehidámákban és ezt követően váltottam. Jó döntés volt.

- Mi volt az első emlékezetes sikered?

- A helyi iskolai tréningek mellett Komáromy József irányításával Zalaszentgrótra is elkezdtem edzésre járni. Tavalyelőtt tavasszal itt rendeztek egy rangos versenyt és ezen egyből három aranyérmet nyertem. Ez nagy lendületet adott a folytatáshoz.

Török Eszter (jobbról) sikerének egyik titka: a tréningeken az erôsebb nem tagjaival is bátran megküzd - Fotó: Bóbics László

Török Eszter (jobbról) sikerének egyik titka: a tréningeken az erôsebb nem tagjaival is bátran megküzd - Fotó: Bóbics László


- Keszthelyre, a Vajda-gimnáziumba jársz iskolába, Kehidakustányban élsz és Zalaszentgróton tréningezel.
- Nagyon nehéz a program egyeztetése, de a szüleim rengeteget segítenek. Ha nincs buszjárat, értem jönnek.
- Melyik eredményedre vagy eddig a legbüszkébb?
- Kettő is van. Tavalyelőtt magyar bajnok lettem. Egyszerűen hihetetlen. Az elmúlt esztendőben a Győrben rendezett kontinensviadalon a dobogó 3. fokára állhattam fel.
- Sokat tréningezel?
- Ha foglalkozáson vagyok, akkor megpróbálok maximumot nyújtani. Az más kérdés, hogy ennél többet kellene edzenem. Az iskola alatt heti két, jó esetben három gyakorláson tudok ott lenni. Szeretnék az elért eredményeimhez méltóan szerepelni, de ehhez többet kellene dolgozni. Egyelőre nincs gond, de nagyon nem szeretném, ha elhúzna mellettem a mezőny. Most már nemcsak a hazai, hanem a nemzetközi versenyeken is illene jól vennem az akadályokat. A gimnáziumban is helyt kell állni, ezért arról ne is kérdezzen, mit teszek szabadidőmben. Csak két dolog lebeg a szemem előtt, a tanulás és a karate.
- Hosszú távon milyen terveid vannak?
- A jelenlegi kettősséget szeretném megtartani. Zalaszentgróton a klubban látok nagyon jó példákat. Diplomások és diákok nagyon jól meg vannak egymás mellett. Arra is van precedens, hogy az Angliában dolgozó orvos ha hazajön, minden edzésen ott izzad köztünk. Ez azt igazolja, hogy nekem sem szabad feladnom egyik vonalat sem. A tanulás és a sport nemcsak összeegyeztethetőek, sokszor segítik is egymást.

SZORGALMAS ÉS NAGY KÜZDŐ
Komáromy József edző így emlékszik a kezdetekre: „Osztálytársa jött érdeklődni a sportág iránt, de már a következő edzésre hozta magával Esztit is. Rohamléptekben fejlődik, óriási küzdő. Örömmel jár a hét végi versenyekre és a felkészítő plusz foglalkozásokra is. Remek versenyzői alkat, mindent alárendel céljai megvalósításáért. Jellemző, hogy a 2010-es országos bajnokságra lázasan érkezett, de küzdelemben nem talált legyőzőre. Ha így folytatja, sok örömet szerezhet még a klubunknak.”