2014

2014. július 14.

Németh Flórát, a Vajda János Gimnázium volt 10. osztályos, matematika szakos tanulóját nagy meglepetés érte, amikor a Szilárd Leó országos nukleárisfizika-verseny díjkiosztó ünnepségén megtudta: ő érte el a lányok közül a legjobb helyezést, ezért egy teljes napon keresztül a paksi atomerőmű VIP-vendége lehet.

Németh Flóra az ott szerzett élményeiről nagy lelkesedéssel mesélte: „Június 5-én érkeztem Paksra. Kísérőm és vendéglátóm, az erőmű mérnöke, Marianna körbevitt a városban, majd másnap reggel együtt indultunk »dolgozni«. Miután bemutatott az osztály dolgozóinak, körbebicikliztük az erőmű területét, és közben elmagyarázta az épületek szerepét. Azt már az elején észrevettem, hogy nagy gondot fordítanak a biztonságra. Ezután a reaktorfizikai osztályt látogattuk meg, ahol nagyon sok dolgot tanultam az üzemanyag-kazetták elhelyezéséről. Persze az alatt a rövidke idő alatt csak egy kis szeletét láthattam egy reaktorfizikus munkájának, de ezt a szeletet roppant érdekesnek találtam. A vegyészeten lenyűgöztek az ionkromatográfok, amelyekkel nagy pontossággal meg lehet állapítani, hogy a szűrések előtt, illetve után milyen ionokat és mekkora koncentrációban tartalmaz a víz. A rendszertechnikai osztályon én is kirajzoltathattam a géppel néhány működés közben mért adat grafikonját, és meggyőződhettem arról, hogy azok sehol nem haladták meg a megengedett értéket. Végül már csak a legizgalmasabb, a szimulátor volt hátra a tervezett programból. Egy kicsit félve mentem be a rengeteg kapcsolóval, kijelzővel és lámpával borított terembe, ahol többféle vészhelyzetet szimuláltunk. A gépek minden esetben egy szempillantás alatt reagáltak a helyzetre. Akárhol nyúltam bele a rendszerbe, az mindig alkalmazkodott a változásokhoz. Itt szívesen eltöltöttem volna még néhány órát, hiszen a kapcsolók funkciójának mindössze kis töredékét tudtam megjegyezni. Az erőmű dolgozói nagyon kedvesek voltak, mindenben megpróbáltak segíteni. Életre szóló élmény volt nekem ez a látogatás, ami – biztosra veszem – segít majd a pályaválasztásomban.”
Németh Flóra a versenyre a kedd délutánonkénti kétórás nukleáris szakkörön készült fel. Fizikatanára, Farkas László tréfásan megjegyezte: a szakkör hatékonyságát jelzi, hogy az utóbbi három évben a lányoknál vajdás lett az ország legjobbja, vagyis ők már Pakson is „otthon vannak”.

 

   2014. szeptember 23.

SORSDÖNTŐ KÉRDÉSEKRŐL

Zámbó Zoltán könyve

Sorsdöntő kérdések címmel, a Kapu könyvek sorozatban, a Magyar a Magyarért Alapítvány kiadásában, az Ünnepi Könyvhétre jelent meg Zámbó Zoltán keszthelyi szerző új, közel 90 oldalas kötete. A gimnáziumi tanár, közíró az élet legfontosabb alapkérdésére keres és talál felelősségteljes feleletet. A kötetből a földi lét örömforrásainak számba-vételét követően kiderül, mi végre vagyunk a világon és miként érhetjük el a boldogságot, mint az ember számára a legfontosabbat.

A könyv írója vallja: a világ megváltozhat, ha az isteni szeretettől irányított gondolatokkal, érzésekkel, cselekedetekkel élünk. Az állapotszerű gondolkodás-átalakítás nem megy tanulás nélkül. Kemény munka szükséges ahhoz, hogy valaki a tettei tükrében is másnak lássa magát, mint előbb volt. A sokak által járt: hatalomvágytól ittas, a fogyasztás mámorát istenítő, a káros szenvedélyek delíriumát hozó boldogság utak láthatóan tönkreteszik az úton lévőket, de még bolygónkat is. Az Istennek tetsző gondolkodás-átalakítás által, a pozitív gondolatok talaján maradva viszont megszerezhető mindenki legfőbb, legáhítottabb vágya: a boldogság, a szívbéke. Csak az lényeges, ami növeli a szeretetet bennünk!

Amit fel tudunk használni a szeretetünk növelésére, annak van jelentősége; amit nem tudunk, annak nincs. A közgondolkodó egy erkölcsi iránytűt átadva világít rá arra, hogy általunk lesz a körülöttünk és a bennünk lévő világ értékes, vagy értéktelen. Nem kell demagóg lelkülettel, aszkétaként lemondani a boldogságról — hirdeti. Az önzetlenség, az egymás iránti tisztelet, a megbecsülés, az erőszakmentesség mellett fontos a soha senkinek nem ártás, a mindig minden-kinek megbocsátás és a segítő szeretet. A kötet segít a hitelesnek tartott források felkutatásában, a jelen valóságunk letapogatásában, egy helyes Isten-kép ki-munkálásában, a leváltandó Istenképek letételében, a boldogságkereső zsákutcák elkerülésében, a „vattacukor-információk" szemétbe hajításában, hogy valódi boldogságra leljünk. Mert ennél semmi sem fontosabb.

 

„Szívemből jön a tánc”

Fodor Mátyás, 2014 Talentum-díjasa a Helikonon is kapott elismerést

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma Köznevelésért Felelős Államtitkársága és az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet idén immár második alkalommal ítélte oda a 18 év alatti tehetséges fiatalok részére az év Talentuma-díjat. A művészet a sport és a tudomány területén kimagasló eredményt elérő három fiatal között idén a Gyenesdiáson élő Fodor Mátyást is jutalmazta az öt fős döntőbizottság.

- Tartalmas tavaszon vagy túl, amit a Talentum-díj elnyerése tett teljessé. Kezdjük innen a beszélgetésünket!

- A Fölszállott a Páva szervezőbizottsága hívta fel a figyelmemet a díjra - kezdte a fiatal táncművész

- Elkészítettem az önéletrajzomat és nagy, örömömre behívtak a Nemzeti Színházba, mint kiderült egyből a díjátadó ünnepségre. Az ünnepség első felében a tavalyi díjazottak adtak gálaműsort, majd engem, is felkértek mutassam meg a konferencián jelenlévő középiskolai igazgatóknak mit tudok.  

- Melyik számot választottad?

- lnaktelki legényest táncoltam, Európa legvirtuózabb férfitáncát. Igyekeztem az elvárásnak megfelelően úgy, felépíteni, hogy, mindenkinek megmutassam, én vagyok a legjobb legény a faluban. A  fiúk 20 éves koruktól járják, nagyon kemény fizikai és szellemi munkát kíván.

Fodor Mátyás a díjátadón „lnaktelki legényest. táncolt (Fotó: OKFI)

- Most 17 éves vagy. Mióta táncolsz?

- Amint megtanultam járni és beszélni, egyből táncoltam. Szüleim és testvéreim is a néptáncnak szentelték életüket sokat tanultam tőlük és még negyvenéves koromban is lesz olyan elem, amit még tanulnom kell majd.

-A legfiatalabb résztvevőként indultál a Fölszállotta Páva tehetségkutató versenyen.

- Videóval kellett neveznünk, majd területi selejtező következett Kaposváron és a legjobb 12 táncost hívták meg az országos döntőbe., élő műsor előtt a táncművészeti főiskola táncpedagógusával Ónodi Bélával készültünk. A főpróbán a kamerák sikeres beállítása érdekében reggel kilenctől estig nyolcszor táncoltam el a számomat. A kemény fizikai munka ellenére is nagyon jó hangulatban készültünk és az azonos kategóriában indulók összebarátkoztunk. Nem versenyként hanem a néptánc gálájaként éltük meg a Fölszállott a Pávát. Az elérhető 52 pontból 42-öt kaptam. A továbbjutók nagyon jók voltak, ők lettek a későbbi győztesek. Nagyszerű emberekkel, a néptánc elismert szakembereivel találkozhattam és sok biztatást kaptam tőlük. A következő Páván is feltétlenül indulok.

- Következett Keszthelyen a Helikon...

- Két hetem maradt a készülésre, kiskorom óta jelentős középiskolás versenynek tartottam és elismerésnek, ha valakit aranyminősítéssel ismernek el. Két éve már sikerült elnyernem, most Kocsis Rékával párosban Nagyecsedi táncokat adtunk elő.  Nővérem Zsófi állította össze a produkció vázát és a sok próba közben kiegészítettük a lépéseket és elnyertük a Helikon fődíját. Nagyon örültünk az elismerésnek, ezt mindig csak egyvalaki kaphatja meg az arany minősítettek közül.

- Az iskolában sikerült összehangolni a tanulást és a táncolást?

- A tavasz megnehezítette a dolgomat. Keszthelyen a Vajda János Gimnázium 11-ik osztályába matematika szakra járok. Szerencsére csak jövőre fogok érettségizni, így, tudtam vállalni a plusz munkát. Úgy gondolom műszaki pályán szeretnék tovább tanulni, de addig még szeretném elnyerni az Aranysarkantyús Díjat. A néptáncosok legelismertebb versenyét Békéscsabán rendezik páratlan években, a döntőbe kerülés is nagy eredmény lenne.

- Sok mindenről le kell mondanod a sikerért?

- Nem kellett lemondanom semmiről annyira szeretem a táncot, hogy a tanulás mellett ezt tartom a legfontosabbnak ez teszi teljessé az életemet.

Góth Imre

 

2014. július 01. Kerkai Attila

Horváth Lotti junior bajnok

Az arany mellett egy ezüstérem is jutott megyénknek

 

Debrecenben rendezték meg a 18-23 éves korosztályú atléták idei junior országos bajnokságát melyen hatszáz fiatal vett részt és zalai siker is született.

Merthogy zalai szempontból a legnagyobb sikert a Keszthelyi VDSE 18 éves sokoldalú atlétanője, Horváth Lotti érte el. Csikós József tanítványa az első versenynapon magabiztosan, nagy fölénnyel megnyerte a hármasugrás döntőjét remek, 11,62 m-es teljesítménnyel. Horváth Lotti ezen kívül rajthoz állt a két sprintszámban is, melyekben is ott volt dobogóközeiben: 100 m-en 12,57 mp-es eredménnyel 4., míg a 200 m-es síkfutás döntőjében 26,61 mp-es idővel szintén a 4. helyen ért célba. Csikós József edző különösen a hármasugró bajnoki címnek örült, amely már régóta érett tanítványa számára, de eddig még nem sikerült nyernie.

Horváth Lotti megérdemelten nyert aranyérmet


Jutott még egy érem a zalai fiataloknak ugyanis Balogh Péter (Zalaszám ZAC) 11,05 mp-es idővel ezüstérmes lett 100 m-en. A 400 m-t 49,61 mp alatt teljesítette, s ebben a számban negyedikként ért célba.
A további zalai helyezések közül ki kell emelni még a következő eredményeket. Szili Szabina (Zalaszám ZAC) 100 m gáton 16,06 mp-es idővel 5,00 m gáton pedig 70,11 mp-el a 4. lett. Nagy Borbála (KVDSE) 400 m-en 7. (62,63 mp), Zajovics Kitti (Zalaszám ZAC) 100 m-en ((13,52) 8. helyezést ért el.

2014. szeptember 29.

A keszthelyi Vajda János Gimnázium diákjaként elért kimagasló tanulmányi eredményével Fonyó Viktória nyerte el az Év Zalai Diákja címet.

A kitüntetést Zalaváron, a Történelmi Emlékpark millenniumi épületében tartott megye napi ünnepségen adta át Manninger Jenő országgyűlési képviselő, a Zala Megyei Közgyűlés elnöke. Az elismerés 4 esztendő tanulmányi munkájának szól. Ezek során az elmúlt tanévben érettségizett diáklány számos nemzetközi és hazai versenyen szerzett kiemelkedő eredményeket matematikából, öregbítve iskolája és a város hírnevét. Tanulmányait ez évtől egyetemen folytatja Budapesten. Felkészítő tanárai voltak: Fonyóné Németh Ildikó és Fonyó Lajos.

 

HELIKON 2014. A Gimnázium diákjainak eredményei

****

Fiatalok európai kincsek nyomában Keszthely - A Vajda János Gimnázium francia nyelvet tanuló diákjai kilenc másik ország tanulóival együtt vesznek részt nemzetközi programban.


Takács Éva koordinátor elmondta: a projekt az Európai Unió által támogatott életen át tartó tanulás program keretében a Tempus Közalapítvány támogatásával, a Comenius Iskolai Együttműködés részeként valósul meg. A program tavaly szeptemberben kezdődött és két évig tart, a cél, hogy a diákok megismerjék egymás országát, kultúráját, miközben közös nyelvként a franciát használják. Az utazások, látogatások folyamatosak, a vajdás diákok közül többen már jártak Spanyol-, Olasz- és Görögországban.

Vajdások Görögországban, Poszeidón temploma előtt. Fotó: Vajda-gimnázium


- A résztvevő országok diákjai és pedagógusai április végén Keszthelyre látogatnak, a cél az ismerkedés, a városunk, az iskolánk bemutatása lesz, de a vendégek a diákjaink életébe, mindennapjaiba is betekinthetnek

.A program jövő év júniusában zárul, amire elkészül a „Fiatalok európai kincsek nyomában" címet viselő elektronikus könyv, mely bemutatja többek között a résztvevő országok történelmi, természeti, gasztronómiai, tudományos és nyelvészeti kincseit.

Sámel József
Forrás: Zalai Hírlap
Eredeti cikk: http://zaol.hu/keszthely/fiatalok-europai-kincsek-nyomaban-1610384

*****

Kirándulva kutatták a globális változást a keszthelyi diákok Keszthely - Izlandon jártak a Vajda János Gimnázium tanulói, ahol a globális környezeti változások okait, hatásait kutatták.
 
 A
Living in a Changing Climate program keretében az intézmény és az izlandi Höfn Framhaldsskólinn í Austur-Skaftafellssýslu gimnáziumának tanulói közösen vizsgálják a globális környezeti változások okait és azok emberi életkörülményekre gyakorolt hatását. A program célja, hogy a két évre szóló projekt-együttműködéssel a diákok közös szellemi terméket hozzanak létre, és azon keresztül bővítsék nyelvtudásukat, kommunikációs képességeiket, kulturális kompetenciáikat és európai látókörüket.
 A keszthelyi tanulók az izlandi diákok múlt év októberi, emlékezetes látogatását viszonozták a közelmúltban. Elmondták: a Reykjavikból Höfn-be vezető 450 km-es út számos további csodát rejtett számukra. A buszból végeláthatatlan lávamezők, hordalékkúpok, gleccserek borította hegyvidék, folyók és földből előtörő gőzoszlopok feledhetetlen látványa fogadta őket. Megtudták, hogy Izlandon a kimeríthetetlennek tűnő geotermikus energiát következetesen és nagy hatékonysággal távfűtésre és áramellátásra fordítják. Egy földrengés-múzeumban megtapasztalhatták a természet romboló erejét, majd elhaladtak a 2010-es kitöréséről elhíresült Eyjafjallajökull gleccser és vulkán mellett.

A keszthelyi diákok Izland legszebb helyeit is megtekintették (Fotó: Vajda János Gimnázium)


 
Felkeresték a szivárvány színeiben pompázó Skógafoss-vízesést, és kiadós túrát tettek a Vatnajökull Nemzeti Parkban, ahol Európa legnagyobb terjedelmű gleccserei drámai gyorsasággal húzódnak vissza. A globális éghajlatváltozásnak egyéb jeleit is tapasztalták, például a növényvilág átalakulását, az erdők térnyerését. Ezután érkeztek Höfn városába, ahol közös projekten dolgoztak, azaz vegyes csoportokra bontva a klímaváltozás témakörét boncolták különböző megközelítésben Kiselőadásokat készítettek angolul, a közös munkanyelven, és érdekes előadásokat hallgattak a sarki fényről és a gleccserekről, valamint az emberi felelősségről a környezet átalakításában. A délutánokat izlandi barátaik színes programokkal és kedves vendéglátással tették emlékezetessé. Révhajón, halászhajón, halfeldolgozókban és a mezőgazdasági üzemekben, helytörténeti múzeumokban, tett látogatásaik során megismerkedtek a szigetország gazdaságának húzóágazataival, és egyben bepillantást nyertek az izlandi emberek hétköznapjaiba is.
 

 Sámel József
 Forrás: Zalai Hírlap
 Eredeti cikk: http://keszthely.zaol.hu/keszthely/kirandulva-kutattak-a-globalis-valtozast-1616263