2016

  

Újra Csikós József lett a megye legeredményesebb testnevelője

2016. március 01., 16:42 szerző: Kerkai Attila fotós: Szekeres Péter

Keszthely - Jó egy évvel ezelőtt hasonló apropóból kereshettük meg Csikós Józsefet, a keszthelyi Vajda János Gimnázium testnevelőjét, és mostani találkozásunk alkalmával is a gratuláció jelentette a köszöntést.

A Magyar Diáksport Szövetség ugyanis ismét őt díjazta, mint Zala megye legeredményesebb testnevelőjét a diákolimpiákon.

A mostani díjátadón jutalmazottak (minden megyéből egy testnevelő kapta meg az elismerést) a legutóbbi tanév eredményei alapján kerültek fel a listára, és Zalából egy éve is a keszthelyi Csikós József kapta ezt az elismerést. Mondhatnánk, hogy nem változott semmi, ám éppen ebben rejlik a „titok". A keszthelyi Vajda-gimnázium diákjai továbbra is szállítják az eredményeket.

Az újra kitüntetett Csikós Józseftől pedig mi mást kérdezhettünk volna először amikor felkerestük, mint hogy meglepődött-e - a sportnyelven hasonló szituációkban gyakran használt fordulattal élve - a duplázáson.

Csikós József. A saját sportolására már alig jut idő, pedig szereti a mozgást – kell a feltöltődéshez is Fotó: Szekeres Péter

- Eleve jó érzéssel tölt el, hogy már másodszor kaptam meg ezt az elismerést, és ráadásul két egymást követő évben - válaszolta a Vajda-gimnáziumban immár több, mint két évtizedet tanító Csikós József. - Vagyis, elismerik a munkámat, és ez mindig kellemes érzésekkel tölt el. Egyben az eredmények visszajelzést is adnak arról, hogy jól dolgozunk. A diákolimpiai versenyrendszer egész éves intervallumot foglal magába a felkészítéssel együtt.

- Ön a keszthelyi atléták edzőjeként ismert, de tudjuk, szívesen „kirándul" más sportágakba is. Mondana erről néhány szót?

- Hogyne. A kézilabdásokkal is szívesen indulok el a diákolimpián, miként a leány labdarúgókkal is. Mindkét sportág közel áll hozzám, persze az atlétika mellett.

- Mondhatják erre, hogy sokoldalú testnevelő.

- Igen, de több idő kellene, hogy még eredményesebbek legyünk, és ne csak az atlétikában. Próbáljuk biztosítani diákjaink számára a versenyzési és persze az edzéslehetőséget is. Az igazság viszont az, hogy nagyon szűk ma már az a réteg, amely szeret sportolni a gyerekek körében. Aki viszont ráérez az ízére, velünk marad és élményekkel gazdagodik. Sokszor viszont azt érzem, hogy jönnének a fiatalok sportolni, érdekli is őket, csak készülni ne kellene rá... Sokszor az időhiánnyal indokolják ezt, de én azt mondom: mindig arra van idő, amire akarunk.

- Önnek viszont a sport tölti ki az életét.

- Szinte teljesen. A már említett sportágak mellett a gyenesi röplabdás lányok erőnléti edzéseibe is bekapcsolódok, aztán a Keszthelyi Haladás utánpótlás labdarúgóinál is tevékenykedem, ha megkérnek. A magam sportolására már alig jut idő, pedig szeretem a mozgást. A szabadidőmbe heti két futball azért belefér, de az úszás és a túra is jó szolgálatot tesz, hogy regenerálódni tudjon az ember, amire olykor szüksége van.

- Álnaiv a kérdés: a sportember is el tud fáradni?

- Hát hogyne, és sokszor nem csak fizikálisan. Például egy hétvégi versenyen, amikor több tanítvány is a rajtvonalra áll, figyelni kell rájuk, tanácsot adni. Aztán követni, hogy sikerül-e nekik a verseny, vagy ha éppen nem, keresni kell az okát, szóval ez is egy stresszes feladat. Az adrenalin ilyenkor az edzőben, a testnevelőben is megugrik, de megéri és jó érzés, ha látjuk az örömöt egy-egy siker után a gyerekek arcán.

Kerkai Attila

 


Egykori diákok a maiakért  2016. március 09., 15:31 szerző: Keszey Ágnes

Keszthely – Vajda János Öregdiákok Egyesülete tisztújító közgyűlésén ismét dr. Gárdos Tamást választották elnöknek. Az elnökhelyettes Szanatiné Könyves Györgyi, míg a vezetőség további tagjai Hamvas Endréné, Keveházy Balázs, Dr. Máté Lászlóné, Nagy Tamás és Volfné Iván Klára lettek.


A szervezet támogatja a jelenlegi diákokat és több fejlesztést is megvalósított az iskolában.
Közel 600 taggal a régió egyik legnagyobb szervezete a több mint húsz éve működő Vajda János Öregdiákok Egyesülete.Immár harmadik alkalommal Dr. Gárdos Tamás keszthelyi ügyvédet választotta meg az egyesület elnöknek Fotó: Keszey Ágnes


– Céljaink között hangsúlyosan szerepel a jó tanuló, de szociálisan hátrányos helyzetű diákok segítése. Ebben a félévben 15 kérelem érkezett az egyesülethez, 13 diákot tudunk támogatni, havonta diákonként négyezer forintot biztosít az egyesület. A ballagási ünnepségen és az évzárón a kiemelkedő tanulmányi, vagy versenyeredményeket elérő diákokat jutalmazzuk – mondta el lapunknak a szervezet régi – új elnöke, dr. Gárdos Tamás.
Az egyesület ötödik alkalommal idén is meghirdeti a négy év legnépszerűbb tanára díjat: a ballagó diákok szavazata alapján dől majd el, ki érdemli ki az elismerést. A szervezet idén is készül hagyományos, június első szombatján megrendezésre kerülő öregdiák találkozóra. Ekkor az ünnepi közgyűlés és kulturális műsor után a Balaton-parton bográcsban készült ebéd mellett találkozhatnak az egykori gimnazisták.

Keszey Ágnes

2016. március 21., 14:28 szerző: Keszey Ágnes

Keszthely – Németh Flóra Boróka, a Vajda János Gimnázium tanulója első díjat szerzett a Nemzetközi Magyar Matematika versenyen, melyen Magyarország, Erdély, Kárpátalja, Felvidék, Délvidék diákjai vettek részt.

Szabadidejében zongorázik, szeret olvasni, kedvence a kémia, szereti a fizikát és a matematikát, s sorra sikeresen szerepel több tantárgyból országos versenyeken. Felkészítő tanára azt mondta róla: ilyen univerzális tehetséges tanulóval több évtizedes pályafutása alatt nem találkozott. Ő Németh Flóra Boróka, aki az idei, 25. alkalommal – minden évben máshol, idén Budapesten – megrendezett nemzetközi matematika versenyen is győzedelmeskedett.

– Ez egy meghívásos verseny, amelybe a Vajda János Gimnázium hat éve kapcsolódhatott be. Rangos iskolák, elsősorban speciális matematika tagozatos diákok vettek részt rajta, évfolyamonként körülbelül nyolcvanan – szólt a múlt héten megrendezett eseményről Fonyó Lajos felkészítő tanár.

Tanár és győztes tanítványa: Fonyó Lajos és Németh Flóra Boróka. Két további gimnazista, Szántó Benedek és Sisák László Sándor (Felkészítő tanáruk: Fonyóné Németh Ildikó) dicséretet kapott a viadalon

A verseny szakmai elismertségét jelzi, hogy erdélyi győztesek felvételi nélkül tanulhatnak tovább, s hazánkban van olyan egyetem, amely ösztöndíjat és tudományos támogatást biztosít a náluk továbbtanuló díjazottnak.

– Óvodáskorom óta szeretek számolni. Mindig szerettem volna többet tudni, mint az évfolyamtársaim, ennek érdekében sokáig előre tanultam. Élveztem, amikor meg tudtam oldani olyan feladatokat, amelyeket a többiek nem – idézte fel Németh Flóra Boróka. A nemzetközi versenyre külön nem készült, de csak azért, mert több országos megmérettetése is gyakorolt, évek óta tehetséggondozó, felkészítő programokra, órákra és szakkörökre jár. Számelméleti és logikai feladatok, valószínűségszámítás szerepelt a versenyen, s egyenleteket is meg kellett megoldani. Flóra elmesélte: számára a polinommal kapcsolatos feladat volt a legérdekesebb. Tanára hozzátette: ez a leginkább a függvényekhez kötődő fogalom az iskolai tananyaghoz nem nagyon kapcsolódik.

Keszey Ágnes