Vajda Öregdiákok Egyesülete 2018. 06. 03. 09:49

Faragott padot is kaptak az egykori diákoktól a maiak Keszthelyen

Keszey Ágnes

Szombaton tartotta ünnepi közgyűlését a Vajda Öregdiákok Egyesülete Keszthelyen. A volt gimnazisták idén is segítették a maiakat, az erről szóló összegzést is hallhatták a jelenlevők, akik a délután folyamán a hagyományos bográcspartin, kötetlen hangulatban idézték fel a régmúlt diákéveket.

 Ez alkalomból az 1964-ben érettségizett B. osztály egy egyedi, faragott beltéri padot adott át a gimnáziumnak. A közgyűlésen dr. Gárdos Tamás számolt be az elmúlt egy évről. Az egyesület 500 ezer forinttal támogatta a jó tanuló, hátrányos helyzetű diákokat, ezen felül 130 ezer forinttal ismerte el a kiemelkedő versenyeredményt elérteket.

Átadták az egyesület hajdani elnökéről, dr. Máté Lászlóról elnevezett díjat, melyet idén dr. Gelencsér Józsefnek ítéltek oda. A díjazott ötlete alapján a közgyűlés után a Helikon parkban elültették a Helikoni Ifjúság emlékfáját – egy tölgyfát –

dr. Festetics György, az idei Helikon eredményes fellépője: Kiss Réka, az egykori aranyérmes helikoni diák: dr. Gelencsér József, Ruzsics Ferenc polgármester és dr. Gárdos Tamás közreműködésével. Az elnök megfogalmazása szerint az élő fa szimbolizálja, hogy a Helikon is egy olyan élő hagyomány, mely mindig megújul.

 

 

 KESZEY ÁGNES   2018. március 21

agnes.keszey@zalaihirlap.hu

Aktívak a vajdás öregdiákok

Hajdani és a mai tanárok ellőtt tisztelegnek, és támogatják a tanulókat

 KESZTHELY Az egykori diákok segítik a mostani gimnazistákat, és tisztelegnek a hajdan a középiskolába tanító pedagógusuk előtt. Erről is szó esett a Vajda János Öregdiákok közgyűlésén.

A régió egyik legnagyobb szervezeteként, közel 570 egykori gimnazistával működik a Vajda János Öregdiákok Egyesülete. A közelmúltban tartották a közgyűlésüket, amelyen a tavalyi évről szóló beszámolóból kiderült: tagdíjak, adományok, Cserszegtomaj, Gyenesdiás, Vonyarcvashegy és Tapolca anyagi támogatásának köszönhetően az egyesület megvalósította a 2017-re kitűzött céljait.

- Támogatjuk a diákokat. Tavaly a költségvetésünkből a legnagyobb összeget, 520. ezer forintot erre a célra fordítottuk, a 4,75 tanulmányi átlag felett teljesítő, szociálisan rászoruló tanulókat segítettük. A kiemelkedő tanulmányi vagy versenyeredményt elért diákokat is jutalmaztuk közel 110 ezer forinttal. A június eleji hagyományos öregdiák-találkozón megajándékoztuk a gimnáziumot körülbelül 320 ezer forint értékben öt udvari paddal ismertette dr. Gárdos Tamás, a szervezet elnöke.

Pedagógusok is kaptak elismeréseket. A ballagáson a búcsúzó diákok titkos szavazata alapján minden évben átadják a négy év legnépszerűbb tanárának (pénzjutalommal is) járó Dugonics-díjat, melyet most Szabó Edit érdemelt ki. Tavaly alapították a Vajda-napok legaktívabb tanárának járó díjat, melyet Fonyó Lajos nyert el. Az egyesület fedezte a pedagógusok csapatépítő kirándulásának buszköltségét is. Az öregdiákok az idei évre is megfogalmazták terveiket: a tanulók támogatása és a gimnázium tárgyi eszközeinek lehetőség szerinti bővítése most is cél. A hagyományok, eszmei értékek megőrzése és továbbadása is fontos.

- Nyári találkozóinkon hagyományosan megemlékeztek a 70-80 éves öregdiákok hajdani ('50-es, '60-as években tanító) nagy hírű tanáraikról. Ezeket az előadásokat Kardos József öregdiáktársunk tartotta. Két éve termet neveztünk el dr. Nagy Zsigmondnéról, aki jelen is volt az eseményen. Továbbra is szeretnénk a tanárokat még életükben megbecsülni, ezért elhatároztuk: minden közgyűlésünkre meghívunk egy vagy két nyugdíjas tanárt, és bemutatjuk munkásságukat. Most elsőként Lőrincz Lajos tanár úrra esett a választás, azért is, mert áprilisban lesz 88 éves  mondta dr. Gárdos Tamás.

  

    Lőrincz Jajost (jobbra) köszöntötték az öregdiákok, dr. Gárdos Tamás nyújtott át neki ajándékot

                                                                                                                                   Fotó: Keveházy Balázs