50 éves érettségi találkozó

 

2008. október 18-án a keszthelyi Vajda János Gimnázium 1958-ban végzett IV. A és IV. B osztálya tartotta 50 éves érettségi találkozóját.

Délelőtt 10 órakor a Fő téri Magyarok Nagyasszonya templomban a IV. B-be járt dr. Pápai Lajos győri megyéspüspök és Balogh Árpád káptalantóti plébános mutatott be szentmisét a volt tanulóknak és hozzátartozóiknak.

 11 órakor a gimnáziumban a találkozó résztvevői felelevenítették az elmúlt évek eseményeit két tanárnő, dr. Faragó Tiborné Juckó néni, Halmos Lászlóné Léna néni és Navracsics Tibor tanár úr társaságában. – A megjelentek először az elhunyt tanárokra és tanulókra emlékeztek, majd következtek a „beszámolók”. Szomorúan konstatálták, hogy a 40 fős A-ból öten, a 42 fős B-ből hatan már meghaltak. (Összesen 30, illetve 23 fő vett részt a találkozón.)

 

A szervezők, dr. Szabó Imréné és e sorok írója, Kardos József a B osztályból kerültek ki. Ezen osztály tagjai utóbbitól emlékbe megkapták a nemrég megjelent Ahonnan jöttem című könyvét (amely egy Keszthelyen élő 39 kötetes 77 éves írónak, Pálfalvi Nándornak az életéről és munkásságáról szól), valamint egy, az erre az alkalomra írt versét. (A Fél évszázad versciklust zárásul fel is olvasta szerzője.)

Szívet-lelket melengető volt mindkét tanteremben a légkör, amikor a meglett nők és férfiak beszámoltak saját és szeretteik életének alakulásáról.

A gimnáziumból a közös ebéd helyszínére, a Balaton utcai La’Koma étterembe vezetett a résztvevők útja, ahol kellemes környezetben – kötetlenebb formában – „cserélték ki” gondolataikat és emlékeiket.

Az „utolsó fecskék” akkor hagyták el az éttermet, amikor az idő már késő délutánba hajlott.

Nyugodt szívvel jelenthetjük ki: mindkét osztály számára maradandó élményeket jelentenek eme rendkívüli napnak az eseményei.                                              

 

                                                                         Kardos József 

                                                                         az egyik szervező